Nyheter

Svenska TYRI revolutionerar maskinbelysning

TYRI, världsledande inom belysning för arbetsmaskiner, lanserar nu ett helt nytt belysningssystem för arbetsmaskiner – TYRI INTELLilight™. Det intelligenta belysningssystemet bygger, likt ett trådlöst mesh-nätverk, på att lamporna kopplas ihop via Bluetooth i ett slutet nätverk som sätts på maskinen och sedan enkelt styrs via en app.

Lamporna grupperas utifrån arbetssituation, externa omständigheter och den aktuella brukaren och all information som sparats.

– Med TYRI INTELLilight™ förbättras hela arbetsmiljön för föraren. Man får en individanpassad belysning som agerar utifrån varje unik situation. Dessutom kan man enkelt dimma belysningen och justera färgtemperatur – från varmt gult ljus till kallt blått ljus. Väljer man att integrera sensorer i systemet ökar komforten ytterligare genom att belysningen själv ser till att utföra önskade åtgärder vid olika situationer. Exempelvis genom att dimma ljuset när fordonets egen belysning bländar föraren, eller vid möte med ett annat fordon. Ett radiostyrt system gör det också möjligt att sätta på och stänga av från håll, för ökad säkerhet, säger Christian Wadell, research- och developmentansvarig på TYRI Sweden.

TYRI har ständigt örat mot marknaden för att kunna ligga i framkant och erbjuda produkter och tjänster som efterfrågas. Tack vare att TYRI har egen forskning och utveckling i Sverige kan ny teknik snabbt tas fram och testas.

– Vi har tagit fram TYRI INTELLilight™ utifrån att det ska klara arbetsmaskiners hårda vardag och lösa många av de utmaningar som finns för belysning vid tuffa förhållanden. Enkelheten var också en viktig parameter i utvecklingen och genom att kunna styra systemet via en app (iOS och Android) kan man snabbt gruppera och omgruppera lamporna efter behov i arbetet. Samtidigt ville vi hitta ett system som gjorde lamporna oattraktiva för stöld, vilket vi löste genom att varje lampa måste ingå i det slutna nätverket för att fungera, säger Christian Wadell.

Bilden:
Lia Fernandez, doktor i tillämpad optik och Christian Wadell, R&D-ansvarig. Båda från TYRI Sweden AB.