Nyheter

Unibap får bidrag från Rymdstyrelsen för utvecklingen av nästa generations AI rymddatorer

Unibap AB får i uppdrag av Rymdstyrelsen att utveckla nästa generations rymddatorer för artificiell intelligens (AI) och omborddatabearbetning. Utvecklingen påbörjas omgående med en demonstrator som slutmål under andra kvartalet 2020. Rymdstyrelsen bidrar med 2 miljoner kronor.

Ambitionen är att öka prestandan 50 gånger mot nuvarande rymddatorer och möjliggöra molnbaserade affärsmodeller på rymdsystem. Intäkten kommer redovisas under hösten 2019 och våren 2020.

Unibap kommer genomföra utvecklingen i nära samarbete med amerikanska Moog Inc som strategiskt partnerföretag och tekniklicenstagare som tidigare kommunicerats. Utvecklingen bygger på Unibaps befintliga arkitektur som har stora synergier med företagets industriella digitaliseringslösningar för smarta fabriker.

Unibaps SpaceCloud-lösningar erbjuder olika typer av intelligent data och informationsanalys baserat på bland annat maskininlärning.

– Det är mycket spännande att ta detta steg och fånga upp lärdomarna från driftsatta produkter i rymden och utveckla nästa generations rymddatorer för de smarta rymdsystemen. Att höja prestandan 50 gånger mot nuvarande generation är en rejäl utmaning som vi tar oss an tillsammans med våra talanger och partners, säger Fredrik Bruhn, VD.

Rymdstyrelsen ser ett stort värde i att applicera AI-teknologi direkt på rymdplattformarna. Det är ett stort steg för dataexploatering och kommer ge stor samhällsnytta.