Nyheter

Sverige i topp på innovationslistan

Sverige toppar listan över innovationer i EU före Finland, Danmark och Nederländerna visar EU-kommissionens rankinglista för 2019. Innovationsindexet i EU för 2019 visar att EU:s innovationskraft ökat med 8,8 procent sedan 2011 och att Europa nu ligger före USA i innovationskraft.

Sverige utmärker sig när det gäller livslångt lärande, ett innovationsvänligt klimat i form av utbyggt bredbandsnät och goda förutsättningar för entreprenörsskap, och antal publiceringar i internationella vetenskapliga tidskrifter. Sverige är inte lika starkt när det gäller lansering av nya innovativa produkter, investeringar i start-up bolag och privata satsningarn på forskning och utveckling. Sverige ligger däremot över EU-genomsnittet när det gäller BNP per capita och företag som satsar på forskning och utveckling.

– För PRV är det inte förvånande att Sverige tar förstaplatsen i EU-kommissionens indexmätning. Enligt vår sammanställning ligger Sverige bra till när det gäller internationella patentansökningar, och Sverige är dessutom största sökandeland i Europa, säger Stefan Hultquist som är enhetschef på Patent- och registreringsverket PRV.

De mest innovativa regionerna i EU är finska Helsingfors-Nyland, följt av Stockholm och danska Hovedstaden.

Innovationskraften ökar i EU för fjärde året i rad samtidigt som EU-länderna tappar mark till Japan och Sydkorea, med Kina som närmar sig snabbt.