Nyheter

Mälarenergi och Northvolt samarbetar kring batterilager till laddinfrastruktur

Laddstationen vid Rocklunda i Västerås är först ut att få ett batterilager i ett nytt samarbete mellan Mälarenergi och Northvolt. Batterilagret, som är det första i sitt slag i Mälarenergis elnät kommer att tas i drift till sommaren 2020 och sänka effekttopparna vid elbilsladdning med över 80 procent.

Emad Zand, President Energy Solutions på Northvolt:

– Northvolt har som mål att möjliggöra framtidens energilösningar genom att utveckla batteriprodukter till många olika branscher. Vi tror att ett elektrifierat transportsystem i kombination med ökad urbanisering kommer öka kraven på elnäten i snabb takt, med det också efterfrågan på lösningar för att stärka elnäten på ett flexibelt sätt. Partnerskapet med Mälarenergi representerar vår första kommersiella lösning som visar hur batterier kan vara en del av framtidens elnät.

Helena Olssén, strategichef på Mälarenergi Elnät:

– Vi ser fram emot att tillsammans med Northvolt ta ytterligare steg i vårt arbete mot det framtida hållbara samhället. I Mälardalsregionen står vi inför både en effekt- och nätkapacitetsutmaning och för oss innebär projektet en möjlighet att validera de fördelar som batterilager kan ge elnätet, kunden och samhället i stort.

Björn Sandvall, teknisk chef på Rocklunda Fastigheter AB:

– Rocklunda Fastigheter är stolta över att kunna bidra till ökad kunskap och erfarenhet kring energilagring genom vår medverkan i detta projekt. Lokal energilagring i syfte att utjämna effekttoppar är mycket intressant för oss fastighetsägare eftersom våra arenor är energi- och effektintensiva, framförallt vid stora arrangemang och matcher.

Batterilagret, som är det första i sitt slag i Mälarenergis elnät, kommer att sänka effekttopparna vid elbilsladdning med över 80 procent.

Northvolt kommer leverera ett litiumjonbatterisystem baserat på det modulära batterisystemet Voltrack som kommer att ge effekt på upp till 220 kW och en användbar energikapacitet på 320 kWh.

Projektet stöds av finansiering från Energimyndigheten.

Foto: Lasse Fredriksson