Nyheter

Bara återvunnet material i Markskydds produkter

Kraven ökar ständigt på allt större inblandning av återvunnet material i olika nya produkter. Men Markskydd i Väst AB, som 15-årsjubilerar i vår, har ända från start använt 100 procent återvunnen plast i sina produkter.

– Återvunnet är själva grunden i vår affärsidé. Intresset för våra mycket användbara produkter ökar snabbt på allt fler områden. I flera år har vi omsatt 8 till 10 miljoner kronor, men de allra senaste åren har vi legat på 22 till 25 miljoner, säger Tommy Magnusson, som är verksamhetschef vid Markskydd.

Företagets kärnprodukt är lätta och mobila markskyddsmattor i ett antal olika tjocklekar tillverkade av återvunnen plast för olika användningsområden såsom tillfälliga vägbanor och tillfartsområden vid evenemang, byggarbetsplatser, kraftverk, landskapsarkitektur med mera. Mattorna är lätta att installera och flytta för hand och de tål belastningar på upp till 80 ton.

Många användningsområden

– Finessen är att materialet inte drar till sig fukt eller smuts utan kan tvättas av och återanvändas eller återvinnas för andra ändamål till 100 procent.

Fem framträdande användningsområden för markskydd är bygg- och trafikindustrin, event och festivaler, landskaps- och trädgårdsprojekt, industriella tillämpningar samt miljöskyddsprojekt.

– Materialet kan användas för att fördela vikten och förstärka marken för tillfälliga transporter eller täcka hål, täcka korsningar över diken eller andra känsliga områden. De kan skydda gräsytor som till exempel vid konserter på Ullevi eller skydda betonggolv i stallar som vid Eurohorse i Skandinavium. De kan skydda industrigolv minimera markskador och skydda naturliga habitater.

– Ett kraftigt växande affärsben är våra helt släta skivor. De används som ytskikt till väggar och där djurhållningsverksamheter utgör den största kundgruppen. Då skivorna inte absorberar någon fukt, väta eller urin är de mycket användbara på väggarna i all djurhållning. För tillfället är det ko- och häststallägare som är våra stora kunder. Bland annat har en handfull av Sveriges travbanor redan investerat i lättskötta ytskikt från vårt sortiment.

Ständigt nya tillämpningar

– Mattornas mångsidighet och hållbarhet gör dem till en värdefull resurs i många sammanhang inom en rad sektorer och man undviker onödiga återställningskostnader. Vi får tips om nya användningsområden och behov som vi försöker tillgodose och efterfrågan från våra kunder ökar hela tiden.

Huvudkontoret finns i Göteborg, lager i Kungsbacka och tillverkningen läggs till 95 procent ut på ett företag i Danmark. Råvaran hämtas från norra Europa.

– En grundtanke är att förutom miljösmart återanvändning av plastmaterial också erbjuda korta transporter. Därför fokuserar vi på den svenska marknaden, men i viss utsträckning säljer vi också på Baltikum och England, säger Tommy Magnusson.

På bilden: Mattornas mångsidighet och hållbarhet gör dem till en värdefull resurs i många sammanhang inom en rad sektorer och man undviker onödiga återställningskostnader.