Nyheter

Hankook presenterar finansiella resultat för 2023

Med en försäljningstillväxt på 6,5 procent och en ökning av rörelseresultatet med 88,1 procent jämfört med föregående år kunde Hankook notera sitt bästa verksamhetsår hittills. Under ledning av styrelseordförande Hyunbum Cho var beslut avseende premium-strategier och investeringar i forskning och utveckling avgörande för framgången. Den kvantitativa och kvalitativa tillväxten beror på expansionen inom områdena högkvalitetsprodukter på nyckelmarknader, inklusive elbilar och originalutrustning i premiumsegmentet.

Premiumdäcktillverkaren Hankook har tillkännagivit en försäljning på 8 939,6 miljarder KRW (ca. 6 329,5 milj. EUR) och en operativ vinst på 1 327,9 miljarder KRW (ca. 940,1 milj. EUR) baserat på de globala konsoliderade finansiella resultaten för år 2023.

Trots den världsomspännande konjunkturavmattningen är dessa siffror de bästa sedan Hankook Tire grundades. Försäljningen ökade med 6,5 procent och rörelseresultatet med 88,1 procent jämfört med föregående år. Detta resultat befäster företagets position som ett globalt betydande premiummärke. Under det fjärde kvartalet 2023 uppnådde intäkterna och driftsresultatet 2 232,0 miljarder KRW (ca. 1 570,2 milj. EUR) resp. 492,4 miljarder KRW (ca. 346,4 milj. EUR).

De starka prestationerna under ledning av styrelseordföranden för Hankook Tire Hyunbum Cho är resultatet av premium-marknadsstrategierna, liksom hållbara och proaktiva investeringar i forskning för att anpassa företaget till framtidens mobilitetstrender.

De nu presenterade finansiella siffrorna, som är unika i Hankooks historia, beror delvis på expansionen för märket iON, som är världens första kompletta däckserie, som uteslutande är avsett för elbilar. Företagets starka siffror förbättrades ytterligare genom att utbudet av sportbilsdäck, däck för globala premium-bilmärken och försäljningen av personbilsdäck med en diameter på 18 tum och mer ökade. Det ledde till en kraftigt ökad diversifiering av det högklassiga sortimentet.

Därutöver ledde bibehållandet av en konkurrenskraftig prisnivå, trots sjunkande kostnader för råmaterial, såsom syntetiskt gummi och kol samt sjunkande fraktkostnader för sjöfrakt till en förbättring av det finansiella resultatet.

Sedan lanseringen av iON på världsmarknaden har Hankook löpande ökat försäljningen och produktsortimentet. Samtidigt är företaget exklusiv teknisk partner och däckleverantör åt världens ledande racingserie för elbilar (ABB FIA Formula E World Championship). Tack vare sin innovativa och högspecialiserade teknologi, som utvecklats under många år och började användas redan innan den breda lanseringen av elbilar är företaget idag ledande på den globala marknaden för elbilsdäck.

Såsom världsledande i sin bransch har Hankook etablerat sin position som tillverkare av premiumdäck genom att leverera cirka 250 däcktyper för originalutrustning till cirka 40 globala bilmärken, bland annat BMW, Mercedes-Benz, Porsche och Tesla.