Nyheter

Spårvagnsförare tog silver i Bussförar-SM

Johan Ek, till vardags spårvagnsförare på Tvärbanan i Stockholm, tog silver i Bussförar-SM när 16 förare nyligen gjorde upp om titeln Sveriges bästa bussförare.

Nu avslöjar han hemligheten med sin framgång:

– Som spårvagnsförare har man ett lite annorlunda säkerhetstänk med gatubilden att ta hänsyn till, förklarar han. Kanske är det en fördel.

– Men det hade nog gått lika bra även om jag haft bussförarjobbet som huvudsyssla, lägger han till.

Idag jobbar Johan extra som bussförare vid Arrivas garage i norrort i Stockholm. Att köra spårvagn och buss är roligt på olika sätt.

– Men som bussförare har jag mer frihet och kan ge service till kunderna på ett sätt som inte är möjligt när jag kör Tvärbanan.

a buss gm

Silvermedaljen firar Johan med arbetskamraterna som förstås vill vara med och hylla en av landets bästa bussförare. Och när det kommer till att tävla har han fått blodad tand:

– Kanske blir det Spårvagns-EM i framtiden, säger han.

Om Bussförar-SM:
Bussförar-SM gick av stapeln den 4 september och avgjordes i fem moment: halkkörning, manöverprov, katastrofövning och sparsam körning där även det nya momentet komfortkörning ingick. Vann gjorde Marcus Edlund, Nobina Örebro, och bronset knep Serkan Aktar, Keolis. Johan var enda Arrivaföraren att kvalificera sig till finalen. Dit kvalificerade sig de 16 förare som hade flest rätt på kortast tid på ett inledande webbtest.

Redaktionen

Av Redaktionen