Nyheter

Viking Line huvudsponsor för Åbos stadscyklar

Tack vare de stadscyklar som lanseras i Åbo den 1 maj kan man i fortsättningen åka med Viking Line året om både i skärgården och inne i Åbo centrum. Viking Line är samarbetspartner för Åbo stadscyklar, de s.k. Föli-cyklarna.

Röd båtarna kommer i fortsättningen att vara synliga i Åbos gatubild även utanför hamnområdet, eftersom Viking Line är huvudannonsör på de stadscyklar som tas i bruk den första maj.

I Åbo kommer det att finnas 34 cykelstationer och 300 stadscyklar som är i bruk året om och med vilka man enkelt och ekologiskt kan ta sig från en plats till en annan.

Sponsringen av stadscyklarna passar bra in i Viking Lines långsiktiga miljöarbete. Cykling är ett miljövänligt sätt att röra sig och en naturlig fortsättning på våra gröna handlingar. Viking Line är ett rederi vars gröna värden bland annat innebär att vi minimerar koldioxidutsläppen och samarbetar till förmån för Östersjön. Åbo har som mål att vara en koldioxidneutral stad år 2040, och stadscyklar är en viktig del för att detta mål ska kunna uppfyllas.

– Vi ville vara med i stadscykelprojektet eftersom gröna värden är viktiga för oss och cykla i staden stöder dessa värden, säger Viking Lines regionchef Riikka Arola.

Stadscykelsystemet består av cyklar för sambruk och cykelstationer där man kan hämta och återlämna cyklarna. Cyklarna är avsedda för kortvarigt bruk i centrumområdet. Stadscyklarna kompletterar Åbo regiontrafik Fölis tjänster och gör att det blir ännu grönare att röra sig med Föli. Man kan hyra cykeln för olika perioder, t.ex. en dag för 5 euro eller för hela året för en årsavgift på 40 euro.

Som serviceproducent för reklamen på cyklarna och på de digitala reklamtavlorna vid cykelstationerna fungerar utomhusreklamföretaget Clear Channel Suomi Ab, som ansvarar för anskaffningen av den privata finansieringen för stadscykelverksamheten.

– Viking Line får en långvarig och effektiv synlighet i stadsbornas vardag på ett positivt och miljövänligt sätt, säger Lassi Tolonen, produkt- och utvecklingsdirektör vid Clear Channel.

Åboborna har visat intresse och entusiasm inför systemet. Åbo, som är känd som en cykelstad under utveckling, förbättrar nu ytterligare cykelmöjligheterna.

– 90 % av Åboborna bor så att de har mindre än 30 minuters cykelväg till centrum. Åbo har alla förutsättningar att utvecklas till en cykelstad i stil med Köpenhamn, förutspår Stella Aaltonen, projektchef för stadscykelprojektet.