Nyheter

Energimyndigheten startar nytt forskningsprogram inom sjötransporter

Nu startar Energimyndigheten ett nytt forskningsprogram med fokus på energieffektiva och fossilfria sjötransporter. Totalt kommer Energimyndigheten att avsätta 83 miljoner kronor över sex år.

Omställning av transportsektorn till fossilfrihet är centralt för att klara av en omställning till ett hållbart energisystem. För att uppnå de fastställda klimat- och miljömålen för transportsektorn och ställa om till en helt fossilfri sjöfart inom 25–30 år, krävs en kraftfull implementering av både känd teknik och nya innovativa lösningar. Sjöfarten är idag helt beroende av fossila bränslen och förbrukar ungefär 257 miljoner ton olja per år enligt FN:s sjöfartsorganisation IMO.

– Dessutom förväntas sjötransporterna att öka i framtiden vilket ytterligare driver på behovet av en snabb övergång till förnybar energi och energieffektiva transporter, säger Peter Engdahl, enhetschef på Energimyndigheten.

Energimyndigheten har tidigare gjort analyser som visar att insatser inom sjötransportområdet har goda möjligheter att leda till ökad hållbarhet och en stärkt konkurrenskraft för den svenska maritima sektorn. Inom sektorn finns idag rederier och marintekniska företag, akademier och myndigheter som har en vilja att implementera forskningsresultat och innovationer.

– Med det här programmet vill vi också locka aktörer som traditionellt inte söker Energimyndighetens utlysningar men som kan bidra till ökad kunskap och aktiviteter inom omställningen till ett energieffektivt och fossilfritt sjötransportsystem, säger programansvarige Magnus Henke på Energimyndigheten.

Foto: Sjöfartsverket