Nyheter

MTR Express kompenserar anställda för klimatsmart semesterresande

Tågbolaget MTR Express inför incitament för anställda att resa klimatsmart på sin semester. De i företagets operativa personal som väljer tåg istället för flyg på semestern kan få två extra lediga dagar med lön per år. Tjänstemän kan tillgodoräkna resan om de arbetar på tåg. Initiativet införs över en försöksperiod på ett år från oktober och ska sedan utvärderas.

– Som företag och arbetsgivare vill vi ta ansvar och gå först för att få fler att resa klimatsmart och vet att våra medarbetare gärna vill bidra. När fler kan välja tåget utan att förlora semesterdagar ökar incitamenten. Nu hoppas vi att andra företag följer efter, säger Mats Johannesson, VD MTR Express.

För att uppmuntra fler tjänstemän att välja tåget på sina semesterresor inför MTR Express en policy där tjänstemän tillåts arbeta på distans ombord på tåg när de reser iväg på semester och därmed inte behöver ta ut en semesterdag.

Majoriteten av svenskar har dock inte arbeten som möjliggör distansarbete. Hos MTR Express gäller detta bolagets operativa personal som är lokförare, servicevärdar och trafikledningen. Därför inför bolaget en belöning för en anställd som ersätter en flygresa på mer än två timmar med tåg på sin semester med en extra ledig dag med lön upp till två gånger per år. Initiativet kommer att utvärderas efter en inledande försöksperiod på ett år med start i oktober 2018.

– Initiativet har tagits emot mycket positivt av våra medarbetare och vi får nyfikna frågor från andra organisationer. Vi räknar med succé och ser det här som ytterligare ett steg i rätt riktning för oss som ett branschledande bolag med höga ambitioner på klimatområdet, säger Mats Johannesson.

Enligt Naturvårdsverket ökade svenskars flygresor per invånare från 0,47 1990 till 1,34 år 2014. Tåg är oslagbart när det kommer till klimatsmart resande. Skulle alla som väljer flyg eller bil mellan Stockholm och Göteborg ta tåget istället skulle utsläppen på sträckan minska med 99%.

Nästan 90% av svenskars flygande är utrikesresor och där är tåget ett långsammare färdmedel. Samtidigt finns det idag ett stort intresse bland allmänheten att resa mer klimatsmart, något som sommarens rusning för tågresor till Europa vittnar om. Genom initiativet vill MTR Express minska effekten av skillnaden i restid till fördel för klimatsmart resande.