Nyheter

Norwegian välkomnar att flygskatten avskaffas

Norwegian välkomnar att flygskatten tas bort till följd av den budget som röstades igenom i riksdagen igår. Det här innebär att Sverige kan få ökad tillgänglighet med fler avgångar och nya direktlinjer.

– Det här beskedet är mycket glädjande och innebär att vi ser positivt på att öka tillgängligheten i Sverige. Det är viktigt för oss att bidra till ett hållbart flyg men det är utsläppen som ska minska, inte resandet. Med våra nya, bränsleeffektiva flygplan bidrar vi till att minska utsläppen redan idag, säger Norwegians koncernchef Bjørn Kjos.

Syftet med flygskatten är att minska miljöpåverkan. Men flyget ingår redan i handeln med utsläppsrätter vilket innebär att en flygskatt bara flyttar utsläppen någon annanstans. Tillgängligheten har försämrats i flera länder som har infört flygskatter och det gäller även Sverige. Sverige är ett avlångt land med stora avstånd där bra flygförbindelser är avgörande för tillgängligheten.

Norwegian arbetar aktivt för ett mer hållbart flyg
Norwegian arbetar aktivt för att minska flygets inverkan på miljön. Att minska bränsleförbrukningen är avgörande för att minska utsläppen. I väntan på att biobränsle ska bli kommersiellt tillgängligt och tillverkas i storskalig produktion är nya flygplan den viktigaste åtgärden. Genom att flyga med en av de yngsta och mest moderna flygplansflottorna i världen har Norwegian minskat utsläppen med 30 procent sedan 2008.

Norwegian har den här veckan ingått avtal med AVTECH AB som innebär att Norwegians piloter får tillgång till avancerad väderinformation som resulterar i att både bränsleförbrukning och miljöpåverkande utsläpp minskar. Med dagens verksamhet innebär detta en minskning av CO2 utsläpp på 16 000 ton per år – eller minskning av 5000 ton bränsle på Norwegians flygningar per år. Projektet har publicerats av och delfinansierats av svenska Energimyndigheten.

I september utsågs Norwegian för andra gången till det mest bränsleeffektiva transatlantiska flygbolaget i världen av erkända miljöinstitutet ICCT (International Council on Clean Transportation).

Foto: Norwegian