Nyheter

Wacker Neuson presenterar batteridrivna vibratorplattor för utsläppsfri komprimering

Inom området för utsläppsfri komprimeringsteknik positionerade sig Wacker Neuson redan 2015 med lanseringen av de första batteridrivna stampmodellerna. 2018 utökar företaget sin nollutsläppsserie med den framåtgående batteridrivna vibratorplattan AP1850e.
Wacker Neusons nollutsläppsserie där ett grönt ”e” betyder noll utsläpp, högre användarkomfort och höga prestanda. Nu utökas serien ytterligare med den framåtgående batteridrivna vibratorplattan AP1850e. Förutom klassiska komprimeringsarbeten på mark eller asfalt, samt sättning av marksten, underlättar den också arbeten inomhus och i utsläppskänsliga områden såsom i djupa diken och slutna utrymmen . Också för insatser i vattenskyddsområden lämpar sig den batteridrivna plattan, i motsats till förbränningsmotorer som inte får användas här.
– Med den nya vibratorplattan med nollutsläpp förhöjer vi avsevärt våra kunders ekonomi eftersom de kan driva såväl vibratorplattan som Wacker Neusons batteridrivna stamp med samma uppladdningsbara batteri. Redan i utvecklingsprocessen av den batteridrivna plattan AP1850e arbetade vi intimt tillsammans med våra kunder, vilket nu givit resultat, berättar Direktör Stefan Pfetsch på Wacker Neuson Produktion GmbH & Co.KG i Reichertshofen. Ett krav som företag och användare har på en utsläppsfri vibratorplatta är t.ex. Att den ska kunna utnyttjas en hel arbetsdag utan mellanladdning – och det kan vi erbjuda med AP1850e.
En stor fördel med den batteridrivna plattan är dess modulära koncept. Både för det uppladdningsbara batteriet och laddaren handlar det om samma moduler som används hos Wacker Neusons batteridrivna stamp. Det förhöjer flexibiliteten och framför allt ekonomin.
På detta sätt kan kunden vid behov använda batteriet i båda maskintyperna och dela ytterligare ett extrabatteri som står på uppladdning. Det uppladdningsbara batteriet går att demontera utan verktyg så att användaren kan byta ut det urladdade batteriet mot ett fulladdat, med endast några få handgrepp. Systemet med uppladdningsbara batterier är egenutvecklat av Wacker Neuson och speciellt utformat för vibrerande maskiner och för tuffa arbetsplatsförhållanden.
Ytterligare en fördel med den batteridrivna plattan är de låga driftskostnaderna: Typiska underhållsarbeten för konventionella modeller, t.ex. med förgasaren, behöver inte utföras. Dessutom minskar energikostnaderna med ända upp till 70 %. Vibratorplattan AP1850e är den enda framåtgående vibratorplattan på marknaden utan kilremmar eftersom motorn är monterad direkt på basplattan. Detta besparar också ytterligare underhållsbehov och kostnader. Vibratorplattan AP1850e kan levereras med eller utan vattentank.
Redo för framtiden
Eldrift blir allt viktigare inom byggindustrin. I synnerhet för uthyrningsfirmor innebär dessa lösningar en intressant utökning av materialutbudet, många kunder som kräver maskiner för speciella projekt, exempelvis vid inomhussanering eller vid tunnelbyggnation, kan nu enkelt hyra dem. Byggentreprenörer är bundna av stränga föreskrifter för att hålla sig inom de gällande utsläppsgränsvärdena, många markbyggare är generellt öppna för batteridrivna produkter eftersom de arbetar mycket i tätbebyggda områden, parkeringsanläggningar och privata trädgårdar där både buller- och avgasutsläpp bör undvikas.
e-vibratorplattan är ytterligare ett steg för Wacker Neuson att inom förutsebar tid kunna erbjuda äkta alternativ inom varje huvudproduktgrupp. Redan idag kan Wacker Neusons kunder utöver de utsläppsfria komprimeringsmaskinerna även utnyttja den batteridrivna hjullastaren och dumpern samt minigrävmaskinen 803 dual power som både kan drivas på konventionellt sätt och via ett externt elhydrauliskt aggregat också utsläppsfritt.
Foto: Wacker Neuson