Nyheter

Specialbyggd Audi e-tron körde uppför störtloppsbacken i Kitzbühel

Audi har genomfört det ultimata testet av sin eldrivna SUV. I slutet av januari kördes en specialbyggd Audi e-tron uppför störtloppsbacken i Kitzbühel. Med 85 procents lutning är det som kallas ”Mausefalle” det brantaste partiet i störtloppsbacken. Vid ratten satt vår svenska rallycrossvärldsmästare Mattias Ekström.
Med en lutning på 85 grader är “Mausefalle” det brantaste partiet i den välkända störtloppsbacken i Kitzbühel. För att kunna köra uppför den isiga backen var Audi e-tron utrustad med specialanpassat quattrosystem, två elmotorer på bakaxeln och en elmotor på framaxeln. Specialmodellen har en total boosteffekt på upp till 370 kW och 8,920 Nm vridmoment på hjulen för att ge maximal prestanda i det branta partiet. Audi modifierade även mjukvaran för drivkraft and kraftfördelning inför de speciella förhållandena i backen. 19-tumshjulen med specialutvecklade dubbar gav det nödvändiga greppet på snö och is.
– Att klara 85 procents lutning låter först omöjligt, säger Mattias Ekström som satt vid ratten. Jag är imponerad över hur bilen hanterade den tuffa terrängen, tillägger rallycrossvärldsmästaren och tvåfaldige DTM-mästaren som räknar körningen till en av hans mer hans mer exceptionella upplevelser.
För att garantera högsta möjliga säkerhet var bilen utrustad med en störtbur och racingstol med sexpunktsfästen. Bilen var även försedd med en säkerhetskabel, dock utan draghjälp.
Audi genomförde eventet i samarbete med den österrikiska dryckesproducenten Red Bull. De två företagen är långvariga partners till Hahnenkammracet i Kitzbühel.
1986 och 2005 genomfördes liknande tester då quattrobilar kördes uppför en hoppbacke i Finland med 77 procents lutning.
Foto: Audi