Nyheter

Fem nya trafiksäkerhetskameror sätts upp i Skåne för att rädda liv

Syftet med kamerorna är inte att ta fast de som kör för fort, utan att se till att människor inte dödas eller skadas i trafiken. Lägre hastighet minskar dessutom utsläppen av koldioxid.
– Trafiksäkerhetskamerorna i landet räddar cirka 20 liv per år och fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken. Vi vill inte att någon ska behöva åka fast för fortkörning, men vi gör allt vi kan för att människor inte ska dödas eller skadas allvarligt, säger Kristina Johansson på Trafikverket.
De fem nya kamerorna kommer att sättas upp på två olika sträckor och vara färdigmonterade vecka 10.
På väg 109 mellan Bårslöv och Ekeby monteras en ny kamera upp strax öster om korsningen med väg 1174 (Hässlunda). I ett senare skede kommer ytterligare en kamera att sättas upp i höjd med Bunketofta. Sammanlagt kommer det att finnas sex kameror på den här sträckan.
På väg 105 mellan Hjärnarp och Förslöv kommer fyra kameror att sättas upp på sträckan. Här finns inga kameror sedan tidigare.
Efter att de fem nya kamerorna satts upp finns det 200 kameror i Skåne.
Rätt hastighet bra för miljön
Om alla trafikanter håller laglig hastighet minskar utsläppen av koldioxid med 700 000 ton per år. Det är ungefär lika mycket som 250 000 släpper ut på ett år.
Fakta om trafiksäkerhetskamerorna
De nuvarande (1 600 kameror, år 2017) kamerorna räddar cirka 20 liv per år.
Dessutom räddas fler än 70 personer per år från att bli allvarligt skadade i trafiken.
Alla kameror placeras synligt och är väl skyltade.
Kamerorna innehåller både kamera och radar.
Endast de som kör för fort fotograferas.
Alla kameror är direktkopplade till Polisen.
Foto: Trafikverket