Nyheter

MTR Express huvudpartner till KTH-studenters Hyperloop-projekt

Tågutmanaren MTR Express öppnar dörren för en framtid på ett helt andra spår genom att gå in som huvudsponsor till KTH Hyperloop, ett ambitiöst projekt av ett student-team från KTH för att ta fram en fungerande Hyperloop Pod. Målet är att podden ska tävla i 2020 års upplaga av Elon Musks Hyperloop Pod Competition i Kalifornien.
I april 2018 startade Vivek Anand, med stöttning från Professor Mikael Nybacka, från Kungliga Tekniska Högskolan det första Hyperloop-teamet i Skandinavien med ambitionen att komma med i Hyperloop Pod Competition i Hawthorne, California organiserad av SpaceX och Elon Musk. I det långa loppet hoppas man kunna sätta Sverige på världskartan vad gäller utvecklingen av Hyperloopen, som också kallats ”the fifth mode of transport”.
Hyperloopen kommer från början från en idé av Elon Musk 2013, men som nu utvecklas i många delar av världen. En Hyperloop är ett höghastighetståg som färdas i en tunnel av vakuum upp till 1200 km/h, vilket hade det inneburit att stockholmare hade kunnat färdas miljövänligt till Göteborg, Helsingfors eller Malmö på under 30 minuter.
– Utvecklingen av poden är redan i gång, vilket känns väldigt roligt! Poden håller just i detta nu på att ta form på KTHs Integrated Transport Research Lab, och förväntas vara klar senare i år. En annan milstolpe är att vår podkonstruktion blivit utsedd till en av de 50 bästa globalt (av ca 600 totalt) inför SpaceX Hyperloop Pod Competition för 2019, vilket känns väldigt hedrande och roligt. Vi är väldigt glada över att MTR Express ger oss så mycket stöd i utvecklingen av Sveriges första Hyperloop Pod, säger Vivek Anand, Team Lead KTH Hyperloop.
För MTR Express som bidragit med flera innovationer på järnvägen (såsom biljettlöst resande och sätesval) är projektet en möjlighet att bidra till den fortsatta tekniska utvecklingen av hållbart resande i Sverige och globalt.
– När vi fick frågan från KTH-teamet visste vi direkt att detta var en chans vi inte fick missa. Hyperloop är ju en så länge en väldigt ny och oprövad teknik men dess potential är väldigt spännande. Vi ser jättemycket fram emot att vara med i detta projekt och därigenom bidra till utvecklingen av framtidens hållbara transportmedel, säger Mats Johannesson, VD på MTR Express.
Nu satsar KTH Hyperloop, som teamet heter, på att komma med i tävlingen Hyperloop Pod Competition i Hawthorne, California. Där samlas universitetslag från hela världen för att visa upp sina Hyperloop pods i hopp om att vinna priset för den bästa Hyperloop-prototypen. Lagen får gå igenom ett flertal steg i tävlingen, innan de får visa upp kapaciteten av sina prototyper på SpaceX testbana.
MTR Express och KTH Hyperloop har ingått ett långt samarbete där MTR Express som huvudpartner går in och möjliggör utvecklingen av poden.
Bild: MTR