Andelen el- och hybridbilar ökar snabbt i Sverige, något som självklart också ger ett ökat behov av platser för laddning. Med hjälp av Klimatklivets investeringsstöd är man med och bidrar till en hållbar stadsutveckling genom de publika laddningspunkter vi satt upp i Upplands Väsby. Samtidigt bygger Väsbyhem för framtiden när man nu bygger ut antalet laddningspunkter i sina bostadsområden.
– Vi har idag planerat för omkring 45 laddningspunkter runt om i våra bostadsområden, varav 22 kommer att vara tillgängliga för allmänheten så att vem som helst kan använda dem. Men det stannar inte vid det. Fler och fler av våra hyresgäster skaffar elbil och möjligheten att kunna ladda nära hemmet är ofta avgörande i valet av om man ska skaffa elbil eller inte.
– För att möta det ökande behovet och anpassa oss till önskemål från våra hyresgäster bygger vi därför successivt ut antalet laddningspunkter i våra bostadsområden eftersom den bästa platsen för laddning är där bilen oftast står parkerad, vilket den gör vid bostaden.
– Genom Väsbyhems insatser ges invånare och företag i Väsby möjlighet att välja klimatsmart mobilitet som minskar negativa utsläpp. Att skapa förutsättningar till bättre alternativ för klimat och miljö är att visa ledarskap, säger Ann-Christin L Frickner, kommunalråd i Upplands Väsby kommun (C).
– Det känns bra att kunna underlätta för våra hyresgäster att göra miljö- och klimatsmarta val och bidra till ett klimatsmart samhälle. Genom att all den el vi använder i våra fastigheter är fossilfri och kommer från till exempel vind- och vattenkraft ligger det därför helt i linje med vårt miljöarbete att utöka antalet laddningspunkter för elbilar.
Det här är Klimatklivet:
Klimatklivet är ett statligt investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. De investerade medlen ska ge största möjliga utsläppsminskning per investerad krona. Ansvaret för Klimatklivet är uppdelat på framför allt Naturvårdsverket och länsstyrelserna. Källa: naturvardsverket.se.
Bilden:
Det behövs fler laddningspunkter när det blir vanligare med elbilar.
Bild: Väsbyhem