Nyheter

Majoriteten av svenskarna kan tänka sig att betala extra för direktflyg

9 av 10 svenskar kan tänka sig att betala extra för att på något sätt göra flygresan smidigare, enligt Tickets Sifoundersökning. Svenska resenärer är mest villiga att betala extra för att få flyga direkt till resmålet – hela 72 procent är villiga att betala extra för att slippa mellanlandningar. Endast 6 procent är prisjägare ut i fingerspetsarna.

– Det är otroligt positivt att så många resenärer är villiga att betala extra för direktflyg. Självklart är det härligt att komma fram så snabbt som möjligt, men dessutom är det bättre för miljön med så få starter och landningar som möjligt, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Resenärer från Stockholmsområdet är mer villiga än boende i övriga landet att betala extra för direktflyg (79 procent) samt att betala extra för att resa med ett välkänt och stabilt flygbolag (52 procent). De är dessutom något mer benägna att betala mer för bekväma avgångs- och ankomsttider (50 procent). Tvärtom är boende i Sydsverige klart minst benägna att betala extra för direktflyg (52 procent), och vill inte heller lägga till pengar för att flyga med ett välkänt flygbolag (32 procent).

De äldre resenärerna i åldern 66-79 år, som oftast har gått i pension, är den åldersgrupp som är klart minst benägna att betala extra för direktflyg (65 procent). Resenärer mellan 31 till 40 år, då många är småbarnsföräldrar, är de som är mest benägna att köpa en dyrare flygresa för att slippa mellanlandningar (74 procent).

– Barnfamiljer är de resenärer som är mest villiga att betala extra för att slippa trassel på resan, medan unga och pensionärer inte besväras lika mycket av mellanlandningar och därför prioriterar ett så lågt pris som möjligt istället, säger Katarina Daniels.

Resenärer i åldern 31-40 år är den åldersgrupp som i störst utsträckning kan tänka sig att betala extra för att resa med ett flygbolag som de känner väl till (48 procent). I denna grupp reser många utomlands med småbarn, varför det kan vara en trygghet att resa med ett välkänt och stabilt bolag. Tvärtom bryr sig de yngre resenärerna minst om vilket flygbolag de reser med, och endast 30 procent av dessa resenärer är villiga att lägga till extra pengar för att resa med ett välkänt flygbolag.

Vad av följande är du villig att betala en dyrare flygbiljett för, när du bokar din utlandssemesterresa?
Direktflyg (inga mellanlandningar), 72 procent
Bekväma avgångs- och ankomsttider, 45 procent
Välkänt, stabilt flygbolag, 42 procent
Resa från/till en närliggande flygplats (minimera transfertid), 28 procent
Inget, 6 procent
Annat, 2 procent
Tveksam, vet ej, 4 procent

Källa: Tickets Sifoundersökning, de resenärer som reser/kan tänka sig att resa med flyg till utlandssemestern. Riksrepresentativt urval.