Nyheter

PostNord lanserar ny funktion för att stoppa telefonstölder

Stulna mobiltelefoner utgör en viktig inkomstkälla för kriminella nätverk och organiserad brottslighet. Nu lanseras en ny funktion som gör stulna mobiler obrukbara om de stjäls. Detta ska stoppa kriminella ligor från att stjäla högvärdigt gods som mobiltelefoner ur PostNords logistikflöden.

Cirka 3 000 mobiltelefoner stjäls årligen ur PostNords paketflöden till ett värde av cirka 20-30 miljoner kronor. För att stoppa stölderna implementeras nu en ny funktion som gör det möjligt att låsa stulna telefoner och därmed göra dem värdelösa.

– Vi levererar årligen ungefär tre miljoner telefonrelaterade paket varav cirka 98 procent når fram till mottagaren i tid. Men varje paket som inte gör det är oerhört viktigt för oss, vilket är anledningen till att vi nu – i nära samarbete med Polisen – tagit fram en strategi för att stoppa stölderna. Vår tes är att det mest effektiva sättet att stoppa stölder på är att göra de telefoner som stjäls värdelösa, säger Alexis Larsson, säkerhetschef på PostNord.

Genom att låsa telefonerna och hindra dem från att kunna användas om de stjäls blir de mindre stöldbegärliga för kriminella ligor att sälja dem vidare. Idag utgör de en viktig inkomstkälla för att finansiera annan kriminell verksamhet. Tack vare den nya nedlåsningsfunktionen minskar också hotbilden mot PostNords egna personal.

– Det är oerhört viktigt för Polisen att samarbeta tätt med företag som drabbas av stölder. I detta fall är lösningen ett skolboksexempel på effektiv brottsbekämpning. Istället för att jaga varje enskild tjuv gör vi det värdelöst att stjäla telefoner, säger Jan Olsson på Polisen.

Nedlåsningsfunktionen utgår från en befintlig management-plattform för mobiltelefoner. Utifrån det systemet har PostNord utvecklat en process för att samla alla IMEI-nummer tillhörande telefoner som skickas inom företagets flöden. När en telefon inte når mottagaren kan PostNord stänga ned telefonen via IMEI-numret.

Redan idag är funktionen tillgänglig vilket gör att stulna telefoner både kan göras obrukbara och spåras. Både Alexis Larsson från PostNord och Jan Olsson på Polisen uppmanar privatpersoner att vara vaksamma när de köper mobiltelefoner av okända personer.

– Kriminella kommer med största sannolikhet försöka sälja telefoner som stulits trots att de inte kommer gå att använda. Det är därför viktigt att be om säljarens legitimation och kvittot på telefonen, samt att starta en telefon man överväger att köpa för att se så att den verkligen fungerar, avslutar Jan Olsson.

Bild: Jan Vašek