Nyheter

Lördagsporträttet med KTH Live-In Lab-studenten: ”Jag tänker inte på att det jag gör mäts”

VI har träffat en av de boende i forskningsbäddarna på KTH Live-In Lab. Här berättar Corentin om hur det är att studera robotteknik och om sitt spännande hobbyprojekt tillsammans med andra ingenjörstudenter.

Berätta, vem är du?

– Jag heter Corentin Chauvin-Hameau och är en utbytesstudent från Frankrike, som nu har bott och studerat i Sverige i ett år nu. Jag gör min master i robotteknik på KTH och bor i Live-In Lab.

Är forskning om robotar stort inom KTH idag?

– Ja, det är ett stort program med flera forskningsområden på avdelningen för robotik, perception och lärande. Här sker speciell forskning om datorseende, robotik och maskininlärning.

Vad går din masteruppsats ut på?

– Min tes handlar om undervattensrobotar som bevakar marina farmer under den tjocka arktiska isen. Roboten kan användas för många scenarier som just övervakning av isen i Nordpolen där det är svårt eller nästintill omöjligt att inhämta data eller prover för en människa. Min teori handlar om att finna vägar under isen som robotar kan följa.

Hur är det att vara student på KTH?

– Professorerna är väldigt bra här. Materialen de erbjuder oss att jobba med är bättre än i Frankrike och lokalerna här fungerar jättebra. En bra miljö att studera i.

Hur ser en typisk dag ut för dig?

– I Sverige är det inte så många timmar i klassrummet, utan du är mer fri att lägga upp dina egna studier. Så jag går upp runt 07.30, duschar äter frukost och studerar sedan under förmiddagen och äter lunch. Om jag inte behöver plugga mer den dagen söker jag upp mina vänner för att jobba på vårt hobbyprojekt.

Vad är det för hobbyprojekt?

– Vi är ett stort team här som bygger en elektrisk rallybil som kan köra utan förare. Vi är mer än hundra personer från olika program och med många olika nationaliteter som på olika sätt är inblandade i bygget och programmeringen av bilen.

Vad är det bästa med Stockholm?

– Det är en vacker stad, särskilt hamnarna och alla ställen där du kan se och når vattnet. Cykelbanorna är fantastiska liksom parkerna. Grönområdet här norr om KTH är fint att ha så nära. Vintertid åker jag gärna skridskor.

Hur är det att bo i ett laboratorium, där allt du gör mäts?

– Jag tänker inte på det. Det är ju data som inte är personlig. Jag har inte ändrat något beteende utifrån att jag vet att man mäter hur varmt jag duschar, hur länge jag duschar, hur varmt eller kallt det är i lägenheten, inandningsluftens sammansättning etcetera.

Vad tror du en fastighetsägare som Einar Mattsson kan lära sig från KTH Live-In Lab?

– Forskare kan testa saker i forskningsbäddarna åt er här som ni sedan kan sätta in i husen. Jag gissar att det inte enbart handlar om energi och vatten om vi pratar om klimatet, utan en kombination av båda och säkert andra saker.

Har du något bra student-tips?

– När jag lagar mat använder jag alltid lock på kastrullen, både för att spara vatten, och framförallt värme.

Om du fick vara Greta Thunberg för en dag, vad skulle du göra då?

– Jag skulle göra samma sak som hon gör, men antagligen mycket sämre. Jag skulle nog försöka säga samma saker som hon gör till världens makthavare.