Nyheter

Vätgaslastbilar kan bli genombrott för vätgastekniken

Philip Wagemann, vd på företaget E-cap mobility utanför Hamburg i Tyskland, berättar att målet är att den första vätgaslastbilen ska vara klar och i arbete i Hamburgs hamn i början av september nästa år. rapporterar Sveriges Radio Vetenskapsradion.

Företaget E-cap mobility är med i ett projekt som går ut på att bygga om begagnade diesellastbilar till vätgasdrift. Jämfört med batteridrivna lastbilar så blir lastbilens vikt lägre – är det tunga transporter för längre sträckor blir batterierna för tunga.

Världens största lastbilstillverkare Daimler, koreanska Hyundai samt amerikanska startupföretaget Nikola som räknar med att bara om ett par år kunna börja sälja vätgaslastbilar.

Enligt mobilitetsforskaren Ferdinand Dudenhöffer, professor vid universitetet i Duisburg-Essen så kommer vätgasen att komma, men för att det ska lyckas krävs fortfarande reglering av marknaden – alltså att den idag så billiga dieseln blir dyrare.