Nyheter

Swecamp Bomstadbaden – nöjd BAGA-kund

Utanför soliga Karlstad ligger den fyrstjärniga campingen Bomstadbaden mycket vackert belägen alldeles intill strandkanten i norra Vänern. Sedan 1927 har den varit i familjen Nordentjells ägo och drivs nu av den tredje generationen. Här finns drygt 320 campingtomter, 40-talet stugor och rum, restaurang, konferensmöjligheter, aktivitetsanläggningar med en spa- och relaxavdelning.

Campingen har cirka 85 000 gästnätter om året. Utöver det ett par tusen badande dagsgäster, och att campingen är en stor glassleverantörs näst största kund i Värmland säger en hel del om populariteten. Bomstadbaden, som inte är ansluten till det kommunala VA-systemet, har valt en avloppslösning från BAGA Water Technology.

– Vi är mycket nöjda med vårt val av anläggning, säger fastighetsägaren Ulf Nordentjell, som tidigare också varit ordförande i Swecamp, Sveriges största kedja för helårsöppna anläggningar för utomhusupplevelser. Bomstadbaden ingår för övrigt fortfarande i organisationen och campingen drivs nu av David som är tredje generationen Nordentjell.

Installationen, som nu varit i drift under tre år, består av BAGA Easy XL – en slamavskiljare med integrerad kemfällning, pumpstationer, fettavskiljare och infiltrationsbädd med bioModuler som är uppdelad på tre sektioner. För platsen gäller hög skyddsnivå ur hälsoskyddsperspektiv och en normal skyddsnivå för miljöskydd. Själva naturen och omgivningen består av sandmark med mycket goda infiltrationsmöjligheter.

Vilken typ av anläggning fanns tidigare?
– Vi hade sju trekammarbrunnar med tillhörande infiltrationsanläggning.

Vilka är fördelarna med anläggningen från BAGA?
– Betydligt mer lättskött avloppshantering med allt samlat till en plats för tömning etcetera. Tidigare tillsyn var ju endast genom manuell kontroll men nu kommer felmeddelande genom SMS från BAGA. Även om en viss tillsyn fortfarande måste vara fysisk, så är det en betydligt lättare skötsel idag. Vi ligger även väldigt nära ett vattenskyddsområde som ställer höga krav. Den markbaserade reningen med biomoduler gör att vi kan ha hälften så stor bädd jämfört med en traditionell anläggning.

Varför valdes BAGA? Vilka var alternativen?
– Vår rörmokare rekommenderade BAGA och vi fick direkt en bra kontakt med företaget som ingav stort förtroende och kompetens. Efter det så kollade vi upp några tidigare referensanläggningar och förtroendet kvarstod och efter dessa samtal, så vi beslutade att gå vidare med BAGAs produkter.

Driftskostnaden?
– Trodde nog att slamtömningskostnaden skulle sänkas något mer än den gjort då det blivit en mer samlad tömning och effektivisering av denna. Men vi inser att de ändå är ganska låga om man jämför med att vara ansluten till ett kommunalt nät med dess VA-kostnader. Det enda att önska är väl att det kanske kunde utvecklas en teknik så det inte behövde tömmas så mycket gråvatten per gång utan endast det grova slammet.

Hur upplevs anläggningen nu?
– Vi har väldigt bra erfarenhet av service och tillgänglighet då alltid någon av BAGAs medarbetare svarar i princip direkt eller ringer upp ganska snart nästan oavsett tid på dygnet. Den årliga servicekostnaden kanske kan tyckas vara lite hög men det är ändå tryggt att ha ett par servicegenomgångar per år och ha en fungerande reningsanläggning.

Vattnets rening?
– Campingen ligger invid bad och naturupplevelse för gästerna. Det medför att vi måste vara på den säkra sidan gällande funktionen över anläggningen, säger Björn Rosenberg på teknikavdelningen hos BAGA Water Technology AB. BAGA Easy XL visar historiska data på högsta rening och en mycket effektiv reduktion på bakterier som överträffar de högt ställda kraven.

Text: K. Ketzénius, BAGA Water Technology AB

Bilden:
David och Ulf Nordentjell på Swecamp Bomstadbaden är nöjda med anläggningen från BAGA.
Bild: Swecamp Bomstadbaden