Nyheter

Combitech levererar säker infrastruktur till sjöfartssektorn

Navelink, ett nytt ”non-profit” industrikonsortium avsett att främja den globala sjöfartssektorn, har gett Combitech i uppdrag att leverera infrastrukturtjänster för ett säkert och interoperabelt ekosystem där tre EU-projekt redan klivit ombord.

Konsortiet vill införa en ny global standard för säkert och skalbart informationsutbyte inom sjöfarten där målet är att höja effektiviteten och säkerheten samt minska klimatavtrycket inom hela sjöfartssektorn.

Navelink grundades i december 2019 av industriföretagen Kongsberg, Saab och Wärtsilä. Alla tre är inflytelserika och betydelsefulla tillverkare och tjänsteleverantörer inom bl.a. sjöfartssektorn.

– Rederier såväl som myndigheter och tjänsteleverantörer kommer kunna tjäna på den öppna informationsplattform som vi håller på att ta fram. Infrastrukturen möjliggör interoperabilitet mellan olika e-navigationstjänster, vilket vi är mycket engagerade i, säger Todd Schuett, Innovation Manager på Kongsberg.

Från forskning till industrialisering

Konsortiet har tagit sitt första steg mot industrialiseringen tillsammans med sina första användare, tre EU-projekt, där svenska Sjöfartsverket är ansvarigt för infrastrukturlösningen. EU-projekten kommer nyttja industrikonsortiet Navelink, för att autentisera användare och identifiera olika tjänster de kommande 18 månaderna. Infrastrukturlösningen som Combitech sätter upp inom ramen för Navelink är baserat på Sea Traffic Management konceptet som nyttjar Maritime Connectivity Platform, MCP, vilket drivs av Maritime Connectivity Consortium (www.maritimeconnectivity.net).

– Jag ser fram emot att vi nu kan använda en skarp operativ infrastruktur istället för en testbädd. Jag är övertygad om att vi kommer kunna få ut mer av projekten och se fler och bättre resultat, säger Tomas Hjelmberg, Head of Maritime Traffic Management  på Saab.

– Vi är mitt i införandefasen och vi ser väldigt mycket fram emot att lansera projektet, säger Anders Wendel, chef för Navelink, Combitech.

Ett unikt samarbete

Samverkansavtalet med Sjöfartsverket, som täcker de tre EU-finansierade projekten, Efficient Flow, Real Time Ferries och Balt Safe, är det första samarbetet mellan ett industrialiserat ekosystem och EU-projekt.

– Detta är ett nytt exempel på branschöverskridande samverkan där industrin samspelar med myndigheter och där vi tillsammans bidrar till utvecklingen och en digitalisering av sjöfartssektorn, säger Dmitry Rostopshin, General Manager, Ship Traffic Control & Management Solutions på Wärtsilä.

Bild av Alexander Kliem från Pixabay