Nyheter

Datacenterboomen i Sverige är en ledstjärna globalt

”Glädjande nog är det en hållbar utveckling, vilket resten av världen kan lära sig av”, Det skriver Daniel Breum, försäljningschef Norden och Benelux, Vertiv.

Förra året utmärktes inte bara av en stark tillväxt för datacenter globalt, utan även av en långsiktig digital transformation. Det gällde speciellt för Norden, inte minst för Sverige.

Datacenter av typen ”hyperscale” ökar

Enligt uppgifter från Synergy Research har antalet datacenter av typen ”hyperscale” tredubblats globalt sedan 2013.

Det finns nu fler än 500 anläggningar av den typen, närmare bestämt 504. Det syns inga tecken på avmattning, då 151 ytterligare anläggningar ställs i ordning för tillfället. Ett stort antal av de nya stora datacentren byggs i Norden. Hittills har företag som Google, Facebook, Amazon och Apple etablerat sig här.

Enligt en färsk studie gjord av Nordiska ministerrådet kan det komma att investeras mer än fyra miljarder euro, cirka 44 miljarder kronor, per år i Norden på att bygga datacenter, inom fem till sju år. Det handlar främst om hyperskalbara datacenter och molninfrastruktur.

Vertivs rapport Data Center 2025 som uppdaterades 2019 stärker den bilden. 800 datacenterexperter deltog i undersökning som ligger till grund för rapporten.

Här är några rön från undersökningen som är relevanta för Sverige och Norden:

* Tillväxt i kanten av nätverken. Enligt Vertivs förväntar sig 53 procent av de som redan har så kallade edgelösningar i dag, eller räknar med att ha det senast 2025, att antalet installationer av den typen kommer att öka med minst 100 procent. 20 procent tror på en ökning på minst 400 procent. Det handlar till exempel om sensorer i IoT-lösningar.

På Vertiv har man identifierat fyra viktiga typer av arkitekturer som man tror kommer att stå för det mesta av tillväxten för edgelösningar:

dataintensiva tillämpningar, tillämpningar med låg fördröjning som är avsedda för dels människor, dels för kommunikation mellan maskiner, samt tillämpningar som är kritiska för människors hälsa och liv. Självkörande bilar hamnar i den sista kategorin.

Det här gäller även för Norden och innebär inte bara ett behov av nya typer av datacenter, som förfabricerade modulära anläggningar, utan även av mjukvara för övervakning och administration, samt av specialiserade tjänster.

* Förnyelsebar energi. Det är en utmaning både för datacenter och edgeinstallationer att öka användningen av förnyelsebar energi. Förväntningarna för att lyckas har sjunkit enligt Vertivs undersökningar. 2014 trodde datacenterexperterna att 22 procent av energin till datacenter skulle komma från solkraft och tolv procent från vindkraft. I den senaste undersökningen hade förväntningarna sjunkit till 13, respektive åtta procent. Men i Norden där det finns gott om vattenkraft tror man på den energikällan som den största för datacenter 2025.

* Effektiv kylning. Tillgång till effektiv kylning är ett av de främsta argumenten för att bygga datacenter i Norden. Enligt Vertivs undersökningar tror 42 procent på mekaniska kylsystem i framtiden, medan 22 procent tror på lösningar med vätskor och extern luft. Att använda extern luft passar så klart bra i Norden.