Nyheter

Red Hat-chefen Paul Cormier: ”Öppen källkod tillhör ingen enskild person, eller enskilt företag”

Red Hats nytillträdde vd och ordförande Paul Cormier öppnade den första dagen av Red Hat Summit 2020 med ett tydligt budskap till de potentiellt omkring 38 000 åhörarna – så många hade registrerat sig för den digitala upplagan av Red Hats jätteevent.

Det är en verklig Red Hat-veteran som tidigare i april tog över ledartröjan efter Jim Whitehurst när Red Hat-grundaren tog steget över till ordförandeskapet på IBM, som gick samman med Red Hat 2019. Cormier ansvarade för stora delar av produktutvecklingen under de för Red Hat enormt viktiga åren i början av 2000-talet och var en av arkitekterna bakom Red Hats nuvarande affärsmodell.

Det är också stor skillnad i hur marknaden för öppen källkod ser ut idag jämfört med hur det var då. Intresset har aldrig varit större, inte minst från andra leverantörer.

– Vi har sett flera leverantörer som anammar öppen innovation och det är oerhört glädjande, men samtidigt ser vi att många av de som hoppar på Kubernetes-eller Linuxtåget blandar öppen källkod med äldre, låsta produkter, säger Paul Cormier.

Det är något som han menar leder till en växande osäkerhet på marknaden och i förlängningen till att kunder kanske inte får den typ av lösning som de förväntat sig.

– Det är kanske min största utmaning som vd, att förklara fördelarna med öppen källkod och en öppen modell. På ett sätt är det ganska likt de utmaningar vi stod inför när jag började på Red Hat, men på lite en annan nivå, säger Paul Cormier.

Idag finns Red Hats lösningar ute på samtliga bolag på Fortune 500-listan och företaget ligger i frontlinjen för flera av de innovationer som idag sätter sin prägel på IT-landskapet, som Kubernetes, DevOps och hybridmoln.

Det visar sig också i de produkter som lanserats under Red Hat Summit –nya versionen av OpenShift ger nya möjligheter till kostnadskontroll över kompletta hybridmolnmiljöer, Advanced Cluster Management for Kubernetes samlar allt en organisation behöver för att hantera stora Kubernetes-klustrar i ett smidigt verktyg. Och i och med OpenShift Virtualization, byggt på öppen källkodsprojektet KubeVirt, gör det möjligt att köra virtualiserade maskiner på samma sätt som containers.

Bild av Gerd Altmann