Nyheter

Riksförbundet M om bilverkstäderna: ”Mängden slarv och fusk är oacceptabel”

Landets bilskadeverkstäder, som lagar krockskadade bilar, har efter kvalitetsproblem och påföljande hård kritik från försäkringsbolagen i början på 2010-talet kontrollerats årligen av försäkringsbranschen i samarbete med Trafikförsäkringsföreningen, TFF.

Men 2018 var det sista år som kontrollerna genomfördes, svarar nu företrädare för TFF i ett mejl till M Sverige. I år saknas resultat eftersom testerna inte utfördes under 2019.

Riksförbundet M Sverige är kritiskt till att testerna slopats och menar att vi konsumenter inte kan känna oss nöjda med det senaste resultatet, som visar att nästan var tredje reparation var bristfällig.

– Mängden slarv och fusk är helt enkelt oacceptabel. Försäkringsbolagen är skyldiga oss försäkringstagare en godtagbar standard hos de verkstäder som vi anvisas till vid en skada, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

Att det blir fel vid nästan var tredje reparation som utförs, kan ingen känna sig nöjd med. Men under de fem år verkstäderna har kontrollerats, har utvecklingen varit positiv. År 2014 fick hela 53 procent av de kontrollerade jobben anmärkningar, under 2016 var det 48 procent och vid 2018 års kontroll, som publicerades 2019, fann man brister på 29 procent av de kontrollerande reparationerna.

Trots att TFF själva menar att det är kontrollerna i sig som har bidragit till förbättringen, slopas de nu helt och hållet.

Av de cirka 80 verkstäder som har kontrollerats varje år har inte ens ett tiotal legat på vad TFF anser vara en acceptabel nivå. Målet har varit att alla verkstäder ska nå lika hög kvalitet, något som nu alltså inte kommer att följas upp. När kontrollerna slopas är det alltså sannolikt att en stor majoritet av skadereparationerna kommer att utföras hos företag som har stora brister i kvalitetsarbetet.

– Det är vi konsumenter som får betala för fel och brister genom våra försäkringspremier. Risken att verkstädernas förbättringsarbete nu stannar av är uppenbar, säger Carl-Erik Stjernvall.

Andel brister vid kontrollerna av skadeverkstäder 2014–2018

2014 – 54 %

2015 – 42 %

2016 – 48 %

2017 – 34 %

2018 – 29 %

Bild av Jens P. Rail