Frankfurtmässan har en central roll för att lyfta fram innovationer och skapa kontakt mellan leverantörer och kunder. Inte minst är mässan en språngbräda för svenska företag på väg till den tyska och internationella marknaden.
Kontaktskapande i Tyskland blir generellt också ett proaktivt agerande för aktörer som vill påverka och ta del av de stimulanspaket från EU som sjösätts för att lindra effekterna av pandemin, eller åtminstone att hålla sig uppdaterade om vad som är att vänta.
Frankfurtmässan arrangerar mässor, kongresser och event i Frankfurt samt många andra städer världen runt.
Företaget har globalt cirka 2600 anställda verksamma på 29 orter, bland annat i Nord- och Sydamerika, Indien, Kina och Mellanöstern. Mässans omsättning 2019 var 736 miljoner Euro. Ägare är staden Frankfurt och delstaten Hessen. Tyska staten stöder mässan ekonomiskt.
Ett normalt år arrangeras enbart i Frankfurt ett femtiotal mässor med sammanlagt drygt 40000 utställare och flera miljoner besökare. Förutom i Tyskland ordnas drygt hundra mässor i andra länder.
Anläggningen i Frankfurt består av elva hallar med totalt 400000 kvadratmeter utställningsyta. Dessutom fler än ett hundra lokaler för kongresser och konferenser. Mässområdet är ”en stad i staden” med omfattande resurser i form av restauranger och annan service, och ligger bara två km från centralstationen och 18 minuter ifrån flygplatsen med tunnelbana eller bil. Inom gångavstånd från mässan finns 12000 hotellrum.
Historia
Vägen till Frankfurtmässans stora betydelse har sin egen och mycket långa historia. Det finns skriftliga källor från 1150 som nämner en mässa i Frankfurt. År 1240 utfärdade kejsar Frederick II rättigheter att ha höstmässa i staden. Ungefär 90 år senare fick man rätt att också öppna en vårmässa. Under många år hölls därefter mässor två gånger per år. Och i vår tid, under senare år ungefär 150 mässor årligen runt hela världen – en imponerande utveckling – från en medeltida handelsplats till en global mässarrangör.
Flertalet branscher
I Frankfurt hålls mässor inom många branschområden, inte minst transportinfrastruktur, bygg, miljöteknik, textil och konsumentprodukter.
Hypermotion är ett relativt nytt koncept som startades för tre år sedan. Inriktningen är framtidens transport, resande och logistik. Autonoma fordon och användning av drönare är exempel på ”hårdvara” som visas.
Några ämnesområden som berörs är ”5G som möjliggörare av smarta städer” och ”Trafikstyrning med AI och machine learning”, och dessa representerar ”mjukvara”. Andra ämnesområden är Smarta logistiklösningar, Digitala transportlösningar och Hållbara städer.
Hypermotion delas i produktgrupperna:
Connectivity
Monitoring & transparency
Data analytics & security
Hypermodality
Sustainability
Digital & urban logistics
Smart & digital regions
Mässan Automechanika arrangeras vanligen vartannat år och är öppen för aktörer inom eftermarknaden för fordon, dvs. service, reservdelar och tillbehör.
Säkerhet är ämnet för Intersec, varje år i januari samlas världens ledande säkerhetsföretag och besökare från hela världen i Dubai.
Fastighetssektorn täcks in av mässorna Light + building (Belysning, bygg och säkerhet) samt ISH (VVS och VA). På mässorna presenteras framtidens lösningar för ett hållbart byggande och resursutnyttjande.
Mer än bara affärer
En stor mässa har många fler uppgifter utöver att skapa kontakter mellan leverantörer och kunder.
– Kongresser, seminarier och möten erbjuder tillfällen att hålla sig à jour med viktiga händelser inom sin bransch och i förlängningen även kunna påverka utvecklingen, säger Mattias Dahlquist, verksamhetschef för Messeforum AB, den svenska och norska representanten för Messe Frankfurt. Mässorna är en fantastisk möjlighet att uppdatera sig om vad kunder, konkurrenter och leverantörer gör, utbilda sig, se på trenderna samt följa arbeten med framtida europeiska standarder inom sin egen bransch.
Något som manar till eftertanke är att Tyskland har en tung roll i EU och ett stort inflytande. Ett företag eller annan aktör som är närvarande och har ett engagemang i Tyskland har bättre förutsättningar att följa aktiviteter inom EU:s byråkrati.
I dessa tider av pandemi kan man också reflektera över de stödpaket som EU sjösätter för att mildra verkningarna av pandemin och stimulera ekonomin när den akuta krisen går över. I bästa fall är det möjligt att både följa utvecklingen av EU:s åtgärder och samtidigt påverka dem.