Nyheter

Jätteprojekt med höghastighetsjärnväg planeras i det tysta

Ett jätteprojekt med höghastighetsjärnvägar planeras, ännu i det tysta. Det är sträckan mellan Oslo och Göteborg som man nu planerar för. Kostnaden för projektet beräknas till för 100 miljarder. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Tågen ska enligt planerna kunna köra 400 km/h.

– Det här finns i hela Europa och resten av världen, och någon gång måste det komma hit också, säger Anders Brunberg på Uddevalla kommun till P4 Väst, som är projektledare för den så kallade Skagerraksbanan.

Robert Hannah och Maria Nilsson (båda L) lade en motion i riksdagen om höghastighetsbanan redan 2018:

”Den svenska västkusten sammanbinder fyra av Skandinaviens allra största och mest expansiva städer, Oslo–Göteborg–Malmö–Köpenhamn. Förbindelserna längs med den svenska västkusten är genant eftersatta, och detta gäller särskilt för tågtrafiken. Därmed går tre länder miste om alla de möjligheter sammanlänkade storstadsregioner skapar. Till exempel har analyser visat att en snabbjärnväg längs med den svenska västkusten skulle vara den samhällsekonomiskt mest lönsamma norska satsningen på snabbjärnväg.”

Trafikstart är planerad till 2028 och då ska man kunna åka sträckan Oslo-Göteborg på en timma.