Nyheter

Ny serie säkra redskapsfästen från Götene Ufo

G-Lock är en vidareutveckling av företagets beprövade fästesserie och är särskilt framtagen för att vara enkel att hantera, underhållsfri och märkesoberoende.

Med Götene Ufos säkra fästen elimineras risken att redskapen lossnar med personskador som följd.

– Det finns ett stort antal säkra fästen på marknaden och varje tillverkare har löst tekniken på sina egna och olika avancerade sätt. När vi skapat G-Lock har enkelheten varit i centrum utan att tumma på säkerheten, berättar Birgitta Boström, VD och koncernansvarig för Götene Ufo AB.

– Vår filosofi är att det ska vara enkelt att arbeta säkert som grävmaskinist. När det är stressigt är det lätt att råka göra misstag och det är oftast då olyckorna sker med redskap som lossnar. Men med G-Lock går det inte att arbeta om inte redskapet sitter fastlåst och säkert, säger Birgitta.

Rätt läge aktiverar låset

G-Lock bygger på hydraulik och mekanik. Kärnan i konstruktionen är en mekanisk och fjäderbelastad avkänningsarm som arbetar tillsammans med en hydraulisk spärrventil. För att fästets låscylinder ska kunna aktiveras och låskilen köras ut måste redskapets axlar vara på rätt position i fästet.

– Spärrventilen hindrar oljan att passera till låscylindern om inte båda axlarna är på plats. Ventilen sitter på den fjäderbelastade avkänningsarmen som påverkas av redskapets axlar. När båda axlarna är i rätt läge trycks armen upp och spärrventilen aktiveras. Det gör att oljan flödar till låscylindern, låskilen körs ut och redskapet sitter säkert, berättar Magnus Asking, konstruktör på Götene Ufo.

G-Lock har ingen separat elektronik utan använder maskinens eget system med akustisk signal som varnar om låset är öppet. Visuellt visar låskilens indikeringsstång om fästet är låst.

För grävmaskiner från 12 ton och uppåt

Redskapsfästena finns i storlekarna S60, S70, S80, S90 samt G90 vilket innebär grävmaskiner i storleksordningen 12 till 50 ton. Fästena i G-Lockserien är robusta och bygger på SSAB:s höghållfasta stål Strenx 700. G-Lock uppfyller dagens branschnormer och marknadskrav och möter framtidens regelverk som är under utredning.

Monteras direkt utan anpassningar

G-Lockseriens fästen monteras enkelt och snabbt på grävmaskinen.

– Inga specialverktyg eller anpassningar behövs. Varje fäste levereras justerat och klart från vår fabrik och det monteras precis som vanligt, man använder maskinens originalaxlar och drar två slangar till låsningen. Vårt fäste kan därför användas oavsett maskinmärke eller styrsystem, berättar Birgitta Boström.