Nyheter

Webex underlättar för EU-kunder att hantera mötesdata

Under de senaste månaderna har nya domslut och rekommendationer skapat hårdare regelverk och riktlinjer för datahantering inom EU. Nu erbjuder Cisco nya modeller för att hjälpa kunderna hålla kontroll över sina data och hantera dem inom EU:s gränser.

I mars öppnade Cisco ett nytt datacenter dedikerat till samarbetsplattformen Webex i Frankfurt, med en backupanläggning i Amsterdam. Under juli månad kommer alla Webex-kunder inom EU att erbjudas att flytta över all användargenererad data – exempelvis inspelningar, chattar och delade filer – till de nya centren. Man lanserar också tjänsten Control Hub som låter kunder se exakt var deras Webex-data är lagrade och vad de består av.

Under juli kommer även analysdata och profildata från Webex att hanteras på servrarna i Frankfurt, och Ciscos mål är att även samtliga datauppgifter kring exempelvis fakturering och driftsinformation ska lagras inom EU – allt för att kunder aldrig ska behöva fundera på frågan, även om regelverken fortsätter att förändras.

”Vi ser integritet som mer än en regelefterlevnadskrav, det är en fundamental mänsklig rättighet och en affärsmässig nödvändighet. Cisco var en av de första som anslöt sig till EU:s Code of Conduct för molnleverantörer, det första officiella EU-regelverket under GDPR. Vi är stolta över att vara del av initiativet. När EU:s digitala ekosystem mognar och den europeiska datastrategin blommar ut, kommer vi att synkronisera våra Webex-tjänster med den framväxande europeiska molnmiljön genom vårt medlemskap i Gaia-X”, skriver Ciscos Europachef Wendy Mars i ett blogginlägg.

Den nya modellen för EU-kunder presenterades i samband med lanseringen av Webex Suite, en stor uppdatering av plattformen med nytt gränssnitt och ny funktionalitet. Under det senaste året har fler än 800 nya funktioner tillförts till plattformen. Säkerhet har varit ett av fokusområdet och Webex Suite innehåller bland annat realtidsskydd mot dataförlust, automatisk blockering av konfidentiell information, och stärkt end-to-end-kryptering.

”Vi har erbjudit möjlighet till end-to-end-kryptering i Webex Meetings sedan 2008 och nu utökar och förstärker vi dessa möjligheter. Framtidens säkra möten bygger på standardbaserad kryptering över alla applikationer och enheter, och komplett identitetsverifiering. Det innebär att våra kunder är de enda som har tillgång till sitt mötesinnehåll, röst, video och chat”, skriver Wendy Mars.