Trend Micro presenterar har presenterat en ny rapport som målar upp en vision av hur världen kan komma att se ut vid starten av nästa decennium och hur cybersäkerhetsbranschen kommer att svara på cyberkriminalitetens ständiga utveckling och uppfinningsrikedom.
När vi når 2030, spås uppkoppling vara en central del av våra vardagsliv och påverka oss både på det fysiska och psykologiska planet. De cyberkriminella kommer att utvecklas för att kunna göra det de alltid gör, använda och missbruka teknisk innovation.
– Projekt 2030 är inte en definitiv beskrivning av hur det kommer att bli,utan en tankeväckande vision över hur det skulle kunna bli, där vi målar upp en framtid som ter sig trolig baserat på dagens teknik och aktuella trender, säger Jean Diarbakerli, säkerhetsrådgivare på Trend Micro.
Rapporten betraktar världen år 2030 utifrån tre perspektiv; en fiktiv medborgare, ett företag och ett statligt styre.
Den ger en detaljerad analys av cyberhot och hur dessa kan komma att påverka olika delar av samhället.
Några centrala trender från analysen är:
AI-verktyg som demokratiserar cyberkriminalitet i en helt ny skala, och som gör det möjligt för individer utan djup teknisk kunskap att genomföra cyberattacker.
Attacker som orsakar kaos i försörjningskedjor och fysisk skada hos människor genom de cyberimplantat de nu har i kroppen.
Social manipulering och desinformation blir mer intuitiv och svårare att bortse ifrån när det dyker upp via vanligt förekommande Heads Up-skärmar (även kallade HUDs).
Massiva IoT-miljöer som drar till sig sabotage och utpressningsattacker mot tillverkningsindustri, transport och logistik, sjukvård, utbildning, handel och hemmamiljöer.
AI-driven ob fuskering gör det praktiskt taget omöjligt att kontrollera befogenheter, vilket flyttarsäkerhetsbranschens fokus mot incidenthantering och identitets-och åtkomsthantering.
5G och6G-uppkoppling överallt driver mer sofistikerade och precisa attacker.
För att läsa mer om Projekt 2030: