Nyheter

Tjänstebilsbarometern: Vanligaste tjänstebilen men backar – allt fler väljer eldrivna alternativ

Volvo är Sveriges mest valda tjänstebil men har tappat i popularitet jämfört med förra året. Tesla som ökar i popularitet har de nöjdaste förarna. Det visar LeasePlans årliga tjänstebilsundersökning. Allt fler väljer också eldrivna alternativ.

Idag släpper LeasePlan Sverige sin årliga tjänstebilsundersökning i vilken 3 627 förare har deltagit.

Undersökningen visar att Volvo även fortsatt är Sveriges mest valda tjänstebil, 27 procent av förarna har en Volvo, dock en minskning med fyra procentenheter jämfört med förra året.

På andraplats kommer Volkswagen med 21 procent, följt av BMW och Mercedes med 10 procent och Audi med 5 procent.

Nöjdast är dock Tesla-förarna som ger sin bil 4,4 i helhetsbetyg på en femgradig skala. Tesla parkerar därmed på första plats för tredje året i rad – lika länge som märket har varit med på listan. En annan nykomling som också är helt eldriven, Polestar, hamnar också högt som nummer fyra. Renault som 2021 hade bottenrekordet har hämtat sig något. Det nya bottenrekordet övertas i år av Peugeot som får 2,5 i betyg.

– Åtta bilmärken får en fyra eller högre i snittbetyg på en femgradig skala vilket visar att tjänstebilsförarna är mycket nöjda generellt sett. Tesla får högst helhetsbetyg för tredje året i rad, säger Marcio Hociko, vd för LeasePlan Sverige.

Eldrivna alternativ blir snabbt vanligare – diesel backar kraftigt

Diesel är fortfarande det vanligaste drivmedlet bland tjänstebilsförarna men fortsätter att minska kraftigt och allt fler väljer eldrivna alternativ. I år svarar 40 procent att de har valt en dieselbil, vilket är en minskning med tio procentenheter från 2021 och 30 procentenheter från 2020. 2015 var andelen dieseldrivna tjänstebilar över 90 procent. 39 procent uppger att de har bensin + el vilket är en ökning med 7 procentenheter och 11 procent har en ren elbil (+6 procentenheter). Fyra procent av förarna har en bensinbil.

– Det är glädjande att fler väljer eldrivna bilar. Men om vi ska nå målet med en fossiloberoende fordonsflotta 2030 krävs tydligare incitament från politiskt håll att byta till elbil. De förändringar i förmånsbeskattningen som regeringen gjorde förra året minskar företagens incitament att välja elbil vilket sannolikt bromsar övergången till el ordentligt. En övergång som företagen i mångt och mycket drivits av företagen, säger Marcio Hociko.

Vad har du för tjänstebil idag? (2022 jämfört med 2021)
1. Volvo, 27% (31%).
2. Volkswagen, 21% (22%).
3. BMW, 10% (10%)
4. Mercedes, 10% (9%).
5. Audi, 5% (7%).

Vad är ditt helhetsomdöme om den bil du kör idag? (2022 jämfört med 2021)
1. Tesla 4,4 av 5. (4,4)
2. BMW 4,2 (4,3).
3. Mercedes 4,2 (4,2).
4. Polestar (4,1)
5. Volvo 4,0 (4,1)

Vilket drivmedel eller kombination av drivmedel är din bil avsedd för? (2022 jämfört med 2021)
Diesel, 40% (50%)
Bensin + el, 39% (33%)
El, 11% (5%)
Diesel + el, 5% (5%)
Bensin, 4% (5%)

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes av marknadsundersökningsföretaget Detector på uppdrag av LeasePlan den 9-29 mars 2022. Sammanlagt har 3 627 tjänstebilsförare i Sverige svarat på undersökningen.