Förslagen om sänkt skatt på bensin och diesel och pausad reduktionsplikt försvårar uppfyllelsen av klimatmålet för transportsektorn. Avgörande är i vilken omfattning reduktionspliktens nivåer sänks och hur snabbt nivåerna återgår till ursprunglig reduktionsbana, och om drivmedelsskatten snabbt åter höjs till tidigare nivåer eller om sänkningen blir långvarig.
Det visar Profus modellberäkningar inom ramen för projektet ”2030-pusslet”.
– En kortvarig sänkning av skatten på bensin och diesel och en ettårig paus på reduktionspliktens skärpning behöver inte nödvändigtvis påverka utsläppsnivån år 2030, däremot får man räkna med att utsläppen för närmast kommande år blir högre än om reduktionsplikten hade skärpts som planerat. Men det kan vara svårt att ta bort tillfälliga lättnader, och det finns en risk att återställandet av reduktionsplikt och drivmedelsskatter drar ut på tiden. Detta skulle försvåra att nå 2030-målet och öka behoven av kompletterande åtgärder, säger Martin Hagberg, forskare vid Profu och ansvarig för modellberäkningarna i ”2030-pusslet”-projektet.
Det är mycket viktigt att kompensationspaketet för att motverka dyrare drivmedel som riksdagen nu ska besluta om blir kortvarigt för att snabbt återgå till den tidigare beslutade planen. Det visar simuleringarna med energianalysmodellen Times-Nordic, utförda av Profu. I ett modellscenario med kraftigt sänkt skatt på fossila drivmedel och en reduktionsplikt som bestående fryses på 2021 års nivå, minskar klimatpåverkan bara med drygt 40 procent mellan 2010 och 2030 jämfört med klimatlagens mål om 70 procent. Även mindre omfattande förändringar av drivmedelsskatt och reduktionsplikt påverkar möjligheterna att nå målet enligt beräkningarna.
Skulle biodrivmedel för höginblandning skattebefrias hela vägen till 2030, som regeringen föreslår EU, underlättas måluppfyllelsen. Också ett ökat fokus på ett transporteffektivt samhälle, eller en än snabbare elektrifiering av fordonsflottan förbättrar möjligheterna att nå målen.
– Det finns många vägar att nå 2030-målet, som sju av riksdagens åtta partier enats om. Om det sker mindre på drivmedelssidan, går det att kompensera genom att göra mer på fordonssidan och inom beteendeskiftet. Men det som inte är möjligt, är att stärka de fossila drivmedlen som vi egentligen ska bort från, utan att på motsvarande sätt kraftfullt stärka konkurrenskraften för andra hållbara delar av transportomställningen, säger Maria Stenström, mobilitetsansvarig på 2030-sekretariatet.
Resultat från modellberäkningarna finns dels som relaterat material men även: