Nyheter

Tre otroligt imponerande filmbyggen

Filmbranschen är en fascinerande varelse, och inte bara på grund av alla de fantastiska berättelser som skildras på vita duken. Arbetet bakom filmerna, som gör slutresultatet möjligt, måste vara en väloljad maskin för att de kreativa hjärnornas visioner ska kunna förverkligas. Genom åren har det lett till några minst sagt imponerande scenbyggen.

Nedan tar vi en titt på några få av de mest imponerande och påkostade filmbyggena i historien.

Skeppet i Titanic (1997)

Nuförtiden är det mesta möjligt att skapa på film med hjälp av CGI. Och i animerande filmer som exempelvis aktuella Apollo 10 ½: A Space Age Childhood – som är en av Netflix bästa filmer i år – finns det egentligen inga gränser för vad som kan åstadkommas. Med det sagt har det funnits, och finns, en hel del filmskapare där ute som eftersträvat autenticitet utan datorgenererade specialeffekter och dylikt.

Ett av tidernas mest imponerande byggen på film är båten i James Camerons Titanic från 1997. Filmen är en av de mest påkostade någonsin och det går att förstå varför. Produktionen byggde stora delar av båten i nästan skalenlig modell med originalet som sjönk 1912.

Bygget sträckte sig över 240 meter (originalet var 269 meter) och det krävdes också en konstruktion av en ännu större vattentank för att rymma båten.

Trots de extrema kostnaderna för bygget, så blev Titanic en ekonomisk succé och var länge den mest framgångsrika filmen någonsin.

Hobbiton i Sagan om ringen: Härskarringen (2001)

Det är svårt att förstå hur ambitiöst etablerandet av Hobbiton (eller Hobsala) – byn i Fylke som Bilbo, Frodo och de andra hoberna i berättelsen kommer ifrån – egentligen var. I Sagan om ringen: Härskarringen ser den idylliska platsen mestadels ut att bestå av gröna ängar och böljande kullar, men att få platsen att se så naturlig ut i sammanhanget krävde en hel del.

Trots att vi nästan enbart får utforska Bilbos hem i filmen, så konstruerades hela 37 stycken “hobhålor” under bygget. Dessutom byggdes väderkvarnen vi kan se, den dubbelbågade bron och, till råga på allt, ska riktiga blommor och grönsaker planterats långt innan inspelningen för att ge platsen en så autentisk känsla som möjligt.

Enligt uppgifter ska som mest 400 personer ha arbetat på inspelningsplatsen för att uppnå det fantastiska slutresultatet som vi kan se i filmen.

Metropolis City i Metropolis (1927)

Det är inte bara under de senaste årtiondena som vi har sett ett och annat skrytbygge på film. Redan under den svartvita stumfilmseran var ambitionerna höga och en som var redo att ta det ett steg längre än många andra var Fritz Lang.

I regissörens visuella mästerverk Metropolis kan vi mer eller mindre beskåda en hel dystopisk stad. Med hjälp av miniatyrer, banbrytande filmteknik och ett studioutrymme på över 5 500 m², lyckades Lang och hans team konstruera en hel värld. Många av de tekniker Lang nyttjade används än i dag, nästan hundra år senare.

Det tre ovan nämna byggena är minst sagt imponerande – och alla på sitt unika sätt – men de är långt ifrån ensamma. Fler filmer som inkluderat makalösa byggen av olika slag inkluderar Ben-Hur, Cleopatra, Waterworld, Batman m.fl.