Nyheter

Svenska Maskinmässan: Lännen visade grävlastare med minijoystick

Svenska Maskinmässan på Solvalla visade Lännen Tractors bland annat sin grävlastare 8800M. Den lanserades för ett och ett halvt år sedan men Solvalla var första gången den kunde visas på en mässa.

En nyhet är att 8800M nu kan fås med mini-joysticks i stället för Lännens traditionella spakar.

– Med en traditionell manöverspak rör föraren hela handleden. Att göra det under ett åttatimmarspass blir jobbigt. Många förare får problem med rygg och axlar. Med minijoystick använder föraren enbart tumme och pekfinger, vilket ger bättre ergonomi, säger Joakim Berglund som är Sverigechef på Lännen Tractors AB.

Han påpekar att de förare som föredrar den traditionella spaken fortfarande kan välja den.

8800M har en 4-cylindrig motor och har ett starkare lyftaggregat fram än tidigare modell.

– Aggregatet är lika starkt hela vägen, från backen och ända upp till översta läget.

För ökad förarkomfort har de fastmonterade knapparna vid sidan och bakom föraren ersatts med en pekskärm där föraren kan byta funktioner. Det går även att programmera fyra olika förarprofiler.

Lundberg 8255

Lännen Tractors visade även upp den nya redskapsbäraren Lundberg 8255. Över hundra förändringar har gjorts på den nya 55-serien. Bland annat är motorhuven nu tillverkad av glasfiber och grillen av plast.

– Det gör huven lättare att lyfta av vid service. Dessutom ger det bättre ljudisolering, säger försäljningschef Sonny Tornäs.

Bakre hydrauliska kopplingar har flyttats till ett bättre och mer skyddat läge, vilket förenklar kopplingen av redskap.

I hytten har styrningen förbättrats så att det krävs färre varv på ratten för att få fullt utslag.

– Det gör styrningen mjukare plus att föraren kan ställa in hur aggressiv styrningen ska vara, beroende på arbetsuppgift. Den möjligheten finns både med ratt eller om man väljer spakstyrning.

På bilden: På Svenska Maskinmässan visade Lännen grävlastaren 8800M, som nu kan fås med mini-joystick i stället för Lännens traditionella spakar.

Foto: Lars-Olof Tandberg