Nyheter

Atracco återanvänder elbilsbatterier – “en stor tjänst för miljön”

Nordens största bildemonteringsföretag, Atracco, har länge haft en uttalad ambition att ta tillvara på så många begagnade bildelar som möjligt. Idag är batterierna från elbilar en av de största utmaningarna och Atracco arbetar ständigt med att återanvända dessa vid demontering och att bidra till cirkularitet.

– Elbilsbatterier kräver väldigt mycket energi att tillverka och då är det bättre om vi kan återanvända dem så långt det går, säger Mikael Fernholm, Batteriansvarig för Atracco.

Med över 1.5 miljoner begagnade bildelar i sitt sortiment är Atracco ledande inom bildemonteringsbranschen. I takt med den ökade elektrifieringen av bilar har företaget etablerat arbetssätt för att ta tillvara på elbilsbatterier, vilket är en av de svårare uppgifterna som branschen står inför.

Majoriteten av batterierna tillverkas i Kina och Sydkorea och genom att återanvända dem sparas både energi från tillverkningen och transporten till Sverige. Högspänningsbatterier i elbilar och laddhybrider är ofta svåra att komma åt eftersom de är placerade under bagageutrymmet, därför måste man ha rätt utbildning för att undvika skador, dels inom elsäkerhet men också brandsäkerhet.

– Brandsäkerhet är särskilt viktigt eftersom vi ofta håller på med skadade fordon, då vet man inte alltid skicket på batterierna eller utrustningen som sitter i bilarna och det kan väldigt lätt leda till olyckor, säger Mikael Fernholm och fortsätter:

– Utöver det så är det lagerhållningen en nyckelfaktor. I och med att batterierna är en färskvara så måste man implementera vissa processer för att se till att lagerhanteringen sköts, till exempel genom att dokumentera laddstatusen på bilarna när de kommer in.

Atracco värnar om miljön

När en skadad bil kommer till Atracco demonteras den efter dränering och noggranna kontroller, sedan kvalitetssäkrar personalen delarna som därefter lagerförs. Idag samarbetar Atracco dessutom med olika kommuner för att ta fram arbetssätt som uppfyller de miljökrav som finns inom fordonsbranschen, allt för att främja hållbarhet och cirkulära arbetsflöden.

– Atracco som företag är verkligen en miljökämpe. Tidigare var bildemonteringen ett ställe som folk gick till för att köpa begagnade reservdelar och mecka hemma. Sedan jag började påAtracco har hela min bild ändrats och jag ser i dagsläget hur otroligt viktigt det faktiskt är att ta vara på bilarna som vi redan har. Atracco gör ett enormt och gediget arbete för att försöka gynna miljön på så många olika sätt de kan, avslutar Mikael Fernholm.