Nyheter

Gratis utbildning, bra lön – Trots det nobbar unga arbetslösa möjligheten till ett fast jobb inom transportsektorn

– Det är allvarligt och hindrar oss från att växa, säger Jonas Strinning, vd på Svarsvik Trafik och Transport AB till Tidningen Näringsliv.

Den akuta bristen på yrkesförare är ingen nyhet utan har plågat branschen i många i år. I dagsläget behövs upp till 10 000 personer nyanställas varje år de kommande fem-sju åren. Det ger en arbetsmarknad där ett jobb i princip är garanterat för den som vill ha det.

– Vi erbjuder betald utbildning, lön på 25 000 till 27 000 kronor i månaden, alla villkor på plats, ett fritt yrke med eget ansvar och möjlighet att ta med bilen hem mellan passen. Det är bara att tacka ja till ett heltidsjobb. Trots det är det tvärtom, allt fler avböjer efter att ha varit i kontakt med oss, fortsätter Jonas Strinning till Tidningen Näringsliv.

Jonas Strinning har sett situationen upprepas i fyra-fem år, alltså även innan pandemin slog till:

– Det gör ju att det inte bara är vi som företag som drabbas. Vi kör sjuktransporter, färdtjänst och skolskjutsar och får vi resursbrist på förarsidan påverkar det hela samhället.

– Vad det beror på vet jag inte. Kanske har vi blivit för bekväma av oss. Men det är en utveckling och en inställning som är oroväckande och faktiskt helt korkad.

Problemet har återkommande uppmärksammats av Transportföretagen:

–  Rekryteringsbehovet är stort inom  flera delar av transportsektorn. Svenskt Näringslivs enkät visar på en oroväckande trend där hela tre av tio rekryteringsförsök misslyckades 2021, vilket är 50 procent fler än för två år sedan. I genomsnitt svarar sju av tio företag att de har rekryteringssvårigheter. Alla enkäter som gjorts det senaste året visar att kompetensbristen måste tas på allvar, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning Transportföretagen.

– Det som våra företag inom transportsektorn behöver är relevant kompetens. Det positiva är att ca 70% av studenterna på yrkesprogrammen som leder till anställning i transportsektorn har en etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år efter avslutade gymnasiestudier. ​​Det är den högsta siffran bland alla gymnasieprogram och visar att det lönar sig  att få fler att söka dessa utbildningar, säger Caj Luoma.​​

– Företagen vill uppenbart anställa men har svårt att hitta rätt kompetens. Rekryteringsproblemen gör att arbetslösheten förväntas förbli hög under lång tid framöver, därför kommer frågan om matchning bli allt viktigare framöver, säger Caj Luoma.

Problemen på arbetsmarknaden och den förhållandevis höga arbetslösheten ska ses i ljuset av Sveriges stora utanförskap och att det finns 1,3 miljoner människor i yrkesverksam ålder som inte är självförsörjande.