Nyheter

Ny säkerhetslösning räddar liv vid tågolyckor

Green Buffers är helt nyutvecklad generation mekaniska dämpare som absorberar och distribuerar krockenergin på ett nytt sätt vid kollisioner mellan tåg eller när tåg har mekaniska problem relaterade till järnvägsfel. Detta ger säkrare tågresor för passagerarna och mer kostnadseffektiv lösning för tågoperatörerna. Green Buffers installeras med små och enkla medel, i både befintliga tåg i drift och direkt i nyproduktion. En unik och världsledande innovation som räddar många liv.

Säkra tågresor är en rättighet för alla passagerare och branschens parter söker ständigt efter lösningar för säkrare resemiljö. Green Buffers bidrar med en helt ny generation av krockbuffert som sparar liv och avsevärt minskar vagnskador. Vid en kollision fördelas kraften över hela tågsättet och vagnarna förblir kvar på rälsen, med minimalt behov av reparation och deponering som följd. Innovationen är en patenterad och prisbelönt lösning på problem som är relaterade till befintliga krockhanteringslösningar.

Hållbart tågresande

Tågresande räknas redan idag som ett grönt transportmedel, men mer behöver göras för det ska bli än mer hållbart och nå ”NetZero-målet” innan år 2050. Green Buffers fångar upp krockenergin och mekaniska komponenter som påverkats kan enkelt demonteras och skickas för återvinning genom vårt unika märkningssystem.

Genom en helt digitaliserad process har Green Buffers full spårbarhet genom hela tillverkningskedjan – från malm i gruvan via produktkonfigurering till ny- och återinstallation efter krock. Buffertsystemet är tillverkat av STRENX®, höghållfast stål. Detta gör produkten lättare och starkare, vilket påverkar vikten på hela tåget.

Minskad total kostnad och full kontroll

Green Buffers innebär säkrare tågresor för resenärerna och sänkta ägandekostnader för tågoperatörerna, med tåg som stannar på spåret och har ett minimum av verkstadstid efter en kollision. Integrerad tillståndsövervakning ger full kontroll på individuell status och effektiviserar processhanteringssystemen.