Nyheter

Elektrifiera bergtäkter och spara både pengar och miljö

Miljontals ton krossmaterial används varje år till att bygga vägar, järnvägar och byggnader, och till att tillverka asfalt och betong. Nu ökar miljökraven och i Örnsköldsvik lägger några av branschens främsta grund för en mer hållbar infrastruktur- och samhällsbyggnad.

Företaget Jonsson konstruerar, bygger och levererar mobila krossverk på upp till 185 ton över hela världen, och tillsammans med mångåriga samarbetspartnern El-Centralen, som sköter el och service på krossverken, ökar de nu tempot på elektrifieringsresan.

– Ett stort krossverk förbrukar lika mycket diesel per vecka som en bil använder på flera år. Vi har lösningarna för att driva dessa på el och väntar bara på fler möjligheter att få koppla in dem, säger Alexander Olsson på El-centralen.

På El-Centralen pågår ett intensivt arbete med att utveckla smartare krossverk. Fler inbyggda funktioner kommer att göra det möjligt att optimera processer och nå bättre verkningsgrad vid brytningen av krossmassor. Dessutom ska det bli enklare att mäta brytningens koldioxidavtryck. Där är ABB med som en möjliggörare genom att leverera lågspänningsutrustning till krossverken, bland annat i form av den smarta effektbrytaren Tmax XT.

– För att veta måste man mäta. Det är först då man får den kunskap som krävs för att optimera driften och sänka energiåtgången. Därför är inbyggd energimätning, med mjukvara för lasthantering, i krossverken definitivt ett steg i rätt riktning, säger Johan Andersson på ABB.

Hela bergtäkter kan elektrifieras

Men det krävs mer än smarta krossverk för att verkligen ta stenkrossning till framtiden. Det gäller också att skapa möjligheter att driva hela bergtäkter på el, täkter som i allt högre utsträckning blir mobila, lokaliserade nära behovet av krossmassor. Även om det är effektivt ur kostnads- och transportsynpunkt, och minskar påverkan på miljön, så drivs fortfarande den absoluta majoriteten av de mobila krossverken av dieseldrivna generatoraggregat.

– I takt med att kraven på att avläsa klimatavtryck i bygg- och infrastrukturprojekt ökar så ökar också efterfrågan på helt elektrifierade bergtäkter. Att minska dieseldriften och i stället ansluta krossverken till elnätet är ett viktigt steg för en smartare och mer hållbar brytning. ABB har produkterna för att göra detta möjligt, säger Johan Andersson.

Därför har El-Centralen utvecklat mobila distributionsskåp som gör det möjligt att koppla krossverk mot elnätet – fullpackade med ABB-produkter.

– Rent praktiskt är det en stor utmaning att elektrifiera en mobil bergtäkt. Nergrävda kablar fungerar inte eftersom man i princip redan grävt ner till berget och luftstolpar är i vägen när täkten växer. Det distributionsskåp vi tagit fram kan enkelt lyftas upp och flyttas med krossverket i takt med att täkten utökas, säger Sune Olsson på El-Centralen.

Foto: Jonas Bilberg