Nyheter

Callisto tar distansarbete till en helt ny nivå

Artemis I lägger grunden till framtida restor till månen och Mars, och innebär det första testet av hur vi ska kunna kommunicera och samarbeta effektivt när avståndet mellan kollegor mäts i hundratusentals kilometer.

Cisco deltar i framtagandet av hybridarbeteslösningen Callisto, som testats under den pågående rymdfärden.

Artemis I, med kommandomodulen Orion, är mer än halvvägs genom rymdfärden som påbörjades den 16 november med planerad landning den 11 december. Som längst har farkosten befunnit sig mer än 430 000 kilometer från Jorden.

Även om Orion är obemannad innehåller den all teknologi som behövs för att genomföra det första bemannade uppdraget, planerat till 2024 – däribland kommunikationslösningar som utvecklats speciellt för projektet. Utmaningarna för att flytta videosamarbete från jorden till rymden är många och stora.

– NASA har sitt fantastiska Deep Space Network, som förmedlar uppkoppling mellan kontrollrummet i Houston och Callisto, men signalerna som skickas lyder under fysikens lagar, det tar lång tid för signalen att nå fram till Orion från jorden och vice versa. Och det finns många funktioner som kräver bandbredd, så mängden data vi kan skicka vid varje givet tillfälle är begränsad, säger Jono Luk, Vice President of Product Management, Webex.

Enorma avstånd, enorm kompression

När Orion befann sig som längst från Jorden motsvarar avståndet en fördröjning på upp emot 20 sekunder – och vid framtida planerade Marsexpeditioner räknas det i minuter. Traditionella system för videokommunikation kan inte hantera den sortens latens, eftersom bara några millisekunder innebär dataförlust. De senaste bemannade månfärderna i början på 1970-talet förlitade sig på radiokommunikation, och för att göra video möjlig att överföra effektivt ställs helt nya krav på kompression.

Plattformen, Callisto, bygger på en specialutvecklad variant av Ciscos kommunikationsplattform Webex, bland annat med en optimerad version av codecen AV1 som kan sända HD-video över 128 kbps – ungefär en tiondel av normal HD-video. Man har också anpassat plattformen för buffring och felkorrigering. Hårdvaran och mjukvaran i själva kapseln har utvecklats i nära samarbete med Lockheed Martin och Amazon, på uppdrag av NASA.

Under teknikdemonstrationerna har man även testat att överföra information mellan Orion och kommandocentret i Houston genom interaktiva whiteboards.

– Vi har kunnat ta med oss projektets lärdomar och använt dem för att lösa utmaningar här hemma. Vi har inte bara visat hur teknologi kan bidra till framtida rymdexpeditioner, utan rymdexpeditionerna gör även skillnad här på jorden – och hjälper oss på resan mot en bättre sammankopplad och mer inkluderande upplevelse för alla, säger Jono Luk.