Nyheter

Ny studie visar: Svenska företag förbiser global teknikkompetens

Studie: Bara 16 % av svenska företag letar teknikkompetens över hela världen – trots bättre tillgång på talanger på andra ställen än på hemmamarknaden eller vid traditionella tekniknav.

Bara 16% av svenska företag uppger att de letar över hela världen för att hitta de tekniktalanger de behöver. Det är en betydligt lägre andel än det globala genomsnittet på 29%. Dessutom är Sverige det land som har den högsta andelen (24%) företag som säger sig ha svårt att hitta talanger på hemmamarknaden.

Det globala genomsnittet är 19%. Medan många svenska företag fokuserar på den inhemska marknaden och traditionella IT-talangnav när de letar tekniktalanger, får framväxande IT-talangnav, som har bättre tillgång på talanger, mindre uppmärksamhet. Det visar den nya studien Remote Tech Talent Report.

Studien beställdes av HR-företaget Remote, som med sin plattform och sina tjänster hjälper företag att hantera globalt distribuerad arbetskraft, och besvarades av 1485 beslutsfattare globalt, varav 208 från Sverige. Syftet var att analysera hur svenska företag hanterar bristen på tekniktalanger i Sverige och i världen.

Resultaten visar att vid internationell rekrytering är det mest sannolikt att svenska företag letar efter talanger antingen på hemmamarknaden (57%) eller i befintliga tekniknav i Europa (58%), som London, Paris och Berlin. Helsingfors kan betraktas som ett framväxande tekniknav och är, delat med London, den allra mest populära staden när svenska företag letar teknikkompetens utomlands. 64 % av företagen säger att de skulle anställa talanger från London eller från Helsingfors om de kunde hitta den perfekta kandidaten där. De mest populära tekniknaven utanför Europa är San Francisco och New York.

Andra framväxande IT-talangnav, som Warszawa (48 %), Mexico City (45 %) och Budapest (41 %) ligger efter de flesta traditionella tekniknaven i popularitet. När man sätter det i förhållande till innehållet i rapporten Emerging IT Talent Hubs i 2022 från Gartner Inc. som analyserar de befintliga och framväxande IT-talangnaven globalt, visar det sig att London har extremt få personer med teknikkompetens i förhållande till antalet teknikjobb som finns där.

Som ett exempel har Mexico City en situation som är fyra gånger bättre än Londons räknat på antal personer med teknikkompetens delat med antalet teknikjobb. Ändå är det fortfarande vanligare att svenska företag vänder sig till London-marknaden när de letar efter tekniktalanger internationellt. Det innebär att det finns en betydande klyfta mellan var svenska företag aktivt rekryterar och var det finns flest tillgängliga tekniktalanger.

– Med tanke på de enorma möjligheterna att anställa talanger med hela världen som bas, framstår talangbrist som ett mindre problem än det ofta framställs som, säger Job van der Voort, VD och medgrundare på Remote. Studien visar att företag måste se bortom hemmamarknaden för att täcka sina behov av tekniktalanger. Tekniska talanger finns, men de är spridda över hela världen och för att få tillgång till talangerna måste företag klara de utmaningar som det medför.

Studien visar att vissa svenska företag dock har börjat anställa från den globala kompetenspoolen. 16% av alla svenska företag har redan anställt, eller försöker anställa, globalt. 24% av dessa säger att de gör detta på grund av bristen på tekniktalanger lokalt. De vanligaste drivkrafterna för att anställa globalt är att pandemin medfört en övergång till distansarbete och att det medför en möjlighet att bredda sitt sökande (35%) och för att företag vill anställa i områden där det finns en stor andel engelskspråkiga personer (29%).

Men medan några rekryterar internationellt fortsätter 45 % av de svenska företagen att fokusera enbart på Sverige. På frågan om varför svenska företag väljer att inte vända sig till framväxande tekniknav är det vanligaste svaret att det till stor del beror på att de inte har juridiska enheter på dessa marknader (20%), eller helt enkelt för att de aldrig har anställt därifrån tidigare (23%).

Arbetskultur och juridiska krav är de viktigaste utmaningarna

Vid anställning i nya regioner anser många svenska företag att det medför utmaningar relaterade till lokala lagkrav och arbetskultur.

De största utmaningarna är enligt studien:

Att sammanföra olika arbets- och ledningskulturer (32 %)

Att hantera lokala juridiska krav (27 %)

Språkskillnader (26 %)

Lokala regler kring lönehantering (22 %)

Att arbeta över flera tidszoner (20 %)

Remote’s Tech Talent-studie genomfördes bland 1485 anställande beslutsfattare globalt, varav 202 är från Sverige, och som anställer på distans. Intervjuerna genomfördes av Focaldata under september 2022 via onlineenkät.

Foto: Reto Scheiwiller