Nyheter

Ukrainske ministern hyllad gäst på AWS re: Invent: ”Molnet kan inte förstöras av missiler”

En av de talare på Amazon Web Services globala utvecklarkonferens re: Invent som fick mest uppmärksamhet och störst och varmast applåder var Ukrainas vice premiärminister och digitaliseringsminister, Mykhailo Fedorov. Hans berättelse lyfte fram hur molnteknologin bidragit till att Ukrainas samhälle kunnat fortsätta att fungera under tio månader av intensivt krig.

När den ryska invasionen av Ukraina inleddes i februari förvandlades den då 31-åringe ministerns arbete över en natt, och huvudfokus gick från att leda landets utveckling av medborgartjänster i mobilen till att försöka få landet att värja sig mot intensiva attacker på digital infrastruktur och tjänster, och upprätthålla leveransen av samhällstjänster i en kaotisk omgivning.

Under kriget har han blivit världsberömd, inte minst för sitt arbete för att tillsammans med globala techbolag stötta Ukraina genom den humanitära krisen.

– Det här är det mest teknologiskt avancerade kriget i mänsklighetens historia. Vi ser varje dag hur teknologi kan döda – men vi ser också hur teknologi kan hjälpa, säger Mykhailo Fedorov.

I februari 2022 godkände Ukrainas parlament en ny lag som tillät statliga myndigheter att migrera till molnet, och direkt vid krigsutbrottet påbörjades arbetet med att flytta databaser och statliga register för exempelvis befolkningsstatistik, ägarskap, skatteinformation och utbildningsregister utom räckhåll för vapnen – till molnet.  Ett första steg var att redan två dagar efter krigsutbrottet leverera ett antal ruggade AWS Snowball-enheter, anpassade för att flytta kritiska data, till Ukraina.

Molnet har varit nödvändigt för att öka Ukrainas digitala motståndskraft, inte minst genom att förhindra att kritisk infrastruktur och data går förlorad vid angrepp, berättade Fedorov i sitt tal vid re: Invent:

– Hittills har 38 myndigheter och 24 universitet flyttat sina data, och de tjänster de tillhandahåller till det ukrainska folket, till AWS. Vad det innebär är att utbildning kan fortsätta, registrering av ägarskap upprätthålls liksom – tyvärr – ett register över allt som förstörts. Molnet kan inte förstöras av missiler, så AWS ökar vår motståndskraft.

På scenen undertecknade Mykhailo Fedorov och Liam Maxwell, Director of Government Transformation på AWS, ett samarbetsavtal för 2023 där företaget förbinder sig att fortsätta stödja Ukraina. Samarbetet omfattar fortsatt och utökad molnmigration, donationer av förnödenheter, samt utbildning och AWS-tjänster av tiotusentals medborgare inom ramen för projektet ITSkills4U.