Nyheter

Fyra datatrender som IT-ledare behöver ta hänsyn till under 2023

Text: Bernd Greifenader, Dynatrace

2022 var ett utmanande år. Precis när världen hade börjat återhämta sig från de omedelbara effekterna av  pandemin, så stod den inför ännu en nödsituation i form av ökande energikostnader och stigande inflation. Detta har skapat en stark makroekonomisk motvind som tvingar organisationer att prioritera effektivitet och kostnadsminskningar.

Organisatorisk effektivitet kan dock inte uppnås på bekostnad av innovation och tillväxt. Då skulle många företag snabbt hamna efter sina konkurrenter. Behovet av att hitta rätt balans kommer att vara den dominerande faktorn bakom digitala transformationsinitiativ under det kommande året. I ljuset av detta vill jag här förmedla mina förutsägelser kring vilka datatrender som kommer att forma IT-året 2023.

Trend nr. 1: ”Pålitlig AI” kommer att dyka upp som ett obligatoriskt attribut för organisationer som behöver automatisera komplexa digitala ekosystem. 

I takt med att företag ska utföra mer med mindre, så kommer automatisering att vara avgörande under 2023. Ökad automatisering kommer att möjliggöra för organisationer att frigöra kompetens och resurser för att fokusera på de uppgifter som skapar störst värde. Därigenom kan företag öka takten i sina digitala projekt och på innovation istället för att skära ner.

Den växande medvetenheten om risken för partiskhet inom artificiell intelligens kommer dock att utgöra ett hinder för utbredd automatisering inom affärsverksamhet, IT, utveckling och säkerhet. Organisationer kan inte driva automatiserade runbooks med AI som blandar ihop symptom, som prioriterar problem med lägre risk framför sådana som har verklig affärspåverkan, eller som implementerar fel lösningar.

Utan pålitlig AI kommer anställda att fortsätta känna sig tvungna att manuellt värdera alla svar som deras AI-drivna lösningar levererar, vilket kommer att motverka effektivitetsvinster och hindra ansträngningar för att automatisera affärs-, utvecklings-, säkerhets- och driftprocesser. Pålitlighet kommer därför att framträda som en förutsättning för alla AI-lösningar, för att garantera exakta och förståeliga svar istället för gissningar. 

Trend nr. 2: Observerbarhet, säkerhet och affärsanalys kommer att sammanstråla när företag strävar efter att hantera dataexplosionen.

Den fortsatta explosionen av data som kommer från multimoln- och molnbaserade miljöer, tillsammans med den ökade tekniska komplexiteten, kommer att leda till att företag söker efter nya och mer effektiva sätt att driva intelligent automation under 2023. Den exponentiella datavolymerna kan utnyttjas för att uppnå bättre observerbarhet, bättre säkerhet och djupare affärsinsikter.

Dock så har förekomsten av isolerade övervakningsverktyg som ger insikter i ett enskilt område av teknikstacken eller stödjer ett isolerat användningsfall hindrat framstegen med att komma åt detta värde, vilket gör det svårt att behålla kontexten. Det resulterar också i avdelningsuppdelade silos, eftersom varje team förblir fokuserat på sin pusselbit snarare än att kombinera sina data för att avslöja det mer övergripande sammanhanget.

För att hantera detta kommer observerbarhet, säkerhet och affärsanalys att konvergera när organisationer sammanför sina verktyg. Arbetsgrupper kommer att försöka gå från en mängd isolerade och svårhanterliga gör-det-själv-verktyg till multianvändning, samt AI-drivna analysplattformar som erbjuder affärs-, utvecklings-, säkerhets- och driftteam den insikt och automatisering de behöver. Denna konvergens kommer att hjälpa till att hantera moln- och dataexplosionen, samt driva intelligent automatisering över flera områden, från molnmodernisering till regelefterlevnad och cyber forensics.

Trend nr. 3: DevSecOps mognar och går in i SecDevBizOps när cyberförsäkringar kräver att varje innovatör tar ansvar för att minimera risken.

Att minska cyberrisker kommer att bli högprioriterat för alla som är delaktiga i innovation, eftersom en växande mognad i försäkringsbranschen gör det absolut nödvändigt att behandla säkerhet som ett delat ansvar. Organisationer som tecknar cyberförsäkringar kommer att behöva visa att varje innovatör i verksamheten kan värdera och hantera riskerna relaterade till sina handlingar.

Det kommer att bli ett ökande fokus på lösningar som gör det möjligt för arbetsgrupper att vidareutveckla sina DevOps- och BizDevOps-centrerade strategier till en mer holistisk SecDevBizOps-metod, som kombinerar säkerhet, utveckling och IT-praxis med affärsanalys. Detta kommer att leda till ökade investeringar i plattformar för observerbarhet som stödjer processer över avdelningar och säkerställer att alla har de svar de behöver för att kunna ta ansvar för att leverera säker innovation.

Trend nr. 4: Automatisering driven av datakontext kommer att prioriteras av organisationer som vill vidareutveckla grundläggande AIOps till mer exakta AISecOps.

Organisationer kommer i allt högre grad att inse att plattformarna de använder för att automatisera pipelines för mjukvaruleverans och stödja AIO:er måste vara drivna av datakontext för att nå effektivitet. Det betyder att de behöver ha förmågan att förena data och dess sammanhang i en enda sanningskälla, där den kan omvandlas för att tillhandahålla exakta svar och intelligent automatisering. Det kommer att vara nyckeln till att garantera att AI-driven automatisering kan skilja mellan orsak och verkan för att fatta smartare och mer tidsenliga beslut.

Organisationer har kämpat för att behålla denna kontext eftersom den växande komplexiteten hos dynamiska molnarkitekturer och alltmer distribuerade digitala resor har genererat en explosion av data och olika analysverktyg. Under det kommande året kommer dock organisationer att flytta fokus från att sammanföra verktyg för att driva effektiva AIOps till att omfatta plattformar som stöder mer avancerade AISecOps-lösningar. Detta kommer att möjliggöra för arbetsgrupper att bryta ner silos mellan observerbarhet, affärs- och säkerhetsdata. Som ett resultat kommer arbetsgrupper att kunna behålla relationen mellan dataströmmar och låsa upp hela det sammanhang som behövs för att driva mer kraftfull och exakt automatisering, samt leverera sömlösa digitala upplevelser.