Check Point Research (CPR) har släppt sin rapport över utvecklingen inom cybersäkerhetshot under december 2022. Rapporten visar att Qbot, en banktrojan utformad för att stjäla bankinformation är Sveriges vanligaste skadliga kod.
Under december påverkade Qbot 4,43 procent av svenska verksamheter. Qbot är en banktrojan som först dök upp redan 2008 och som styrs av cyberkriminella med ekonomiska motiv. Den är designad för att stjäla finansiell data, bankuppgifter och webbläsarinformation från infekterade system. När koden lyckats angripa ett system installerar den en bakdörr så att även ransomware-aktörer ska kunna få tillgång, något som kan leda till dubbla utpressningsattacker.
På andra plats återfinns kryptogrävaren XMRig med en påverkan på 3,99 procent av svenska verksamheter. XMRig var november månads vanligaste skadliga kod och används för utvinning av kryptovalutan Monero. Den tredje vanligaste skadliga koden var Emotet med 3,77 procent. Emotet är en banktrojan och har varit den överlägset vanligaste skadliga koden i Sverige under 2022, men årets sista två månader tappar den alltså förstaplatsen.
– En röd tråd som framkommit i vår senaste forskning är hur skadlig programvara ofta maskeras som ett legitimt program för att ge hackare åtkomst bakvägen, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software. Detta minskar misstankarna mot den skadliga programvaran och gör att den många gånger kan flyga under radarn. Det är därför viktigt att man är försiktig och gör sin bakgrundscheck nar man laddar ner mjukvara och applikationer eller klickar på länkar, oavsett hur äkta de ser ut att vara.
För mer information, läs Check Point Softwares blogg: