Nyheter

SVBRF:”Kunskapen måste förbättras kring väg- och broräcken”

Vägtrafiken ökar igen efter coronapandemin och fordonen blir allt tyngre. Då har väg- och broräcken en avgörande funktion när det gäller att lindra effekten av trafikolyckor och förarmisstag. Men det brister i kunskap på många händer hävdar väg- och broräckenas branschförening.

– Kompetens- och resursbristen på beställarsidan är stor när det gäller väg- och broräcken. Det är tyvärr inte så många som kan så mycket om väg- och broräcken i Sverige hos beställarna av anläggningsarbeten i Sverige. Det är sannolikt tillverkarna, utförarna och projektörerna av räckena som kan mest. Då gäller det att verkligen anlita dem som har kunskap i att rita, projektera, tillverka och inte minst montera räcken, så det blir rätt.

Det säger Jonas Skyllberg ordförande i SVBRF (Svenska Väg- och Broräckesföreningen). Han hävdar att det på grund av okunskap och resursbrist upphandlas räcken på bristfälligt underlag och att de ibland monteras på felaktigt sätt. Detta kan i slutändan ge svåra och väldigt onödiga konsekvenser som följd om olyckan är framme.

– Sveriges största beställare av väg- och broräcken Trafikverket har tyvärr väldigt få personer som är kunniga inom vårt område, inom kommunerna är det ännu sämre. Ett vägräcke ska ju lindra en olycka, inte förvärra den, vilket det kan göra om det monteras på fel sätt eller inte underhålls på rätt sätt.

”Fånga upp och föra tillbaka”

Vitsen med vägräcken formuleras så här av Svenska Väg- och Broräckesföreningen: ”Skyddsanordningar för fordon, eller räcken som de kallas i dagligt tal, har till uppgift att mjukt fånga upp ett fordon vid en påkörning och föra tillbaka det på ett kontrollerat sätt till vägbanan. Den som kör på räcket ska inte skadas eller på annat sätt råka mer illa ut än om man kört av vägen”.

Organisationen försöker utveckla branschen med hjälp av utbildningar, både av folk som projekterar och de som monterar och underhåller räcken. Det finns även en alldeles ny utbildning för besiktningsmän som lanseras 2023 i samarbete med Trafikverket och aktiva besiktningsmän.

Just nu är specialister från SVBRF med i uppgraderingen av AMA Anläggning, som ska släppas våren 2023. AMA Anläggning ges ut av Svensk Byggtjänst och uppgraderas vart tredje år.

– I denna version har själva kravstrukturen uppdaterats får att få en tydligare koppling till de EU-krav som gäller för vägskyddsanordningar, säger Jonas Skyllberg.

Förutom utbildning och input till kravdokument har organisationen bland annat synpunkter på krav och testning av olika typer av räcken. Det finns räckestyper för olika fordon, från personbilar upp till 38 tons lastbilar. Den vanligaste testade påkörningshastigheten är max 110 km/h med en bil som väger 1500 kg. Men allt fler av de moderna bilarna, inte minst el-bilar med tunga batterier, väger långt mer än så. Många väg- och broräcken är inte heller anpassade för att hantera påkörning av motorcyklister eller andra oskyddade trafikanter. Men, påpekar organisationen, det finns tillsatser och utföranden på räcken som tar hänsyn även till dessa grupper.

Sprider kunskap och utbildar

SVBRF är en branschorganisation för företag och organisationer som är verksamma inom området trafiksäkerhetsmaterial/tjänster. Föreningen representerar tillverkare, återförsäljare, montage- och konsultföretag samt forskare inom området väg- och broräcken samt närliggande anordningar. Antalet medlemmar uppgår till 40.

Man vill sprida kunskap om de krav som gäller för räckesprodukter, arbeta för att norm- och säkerhetskrav samt svenska bestämmelser tillämpas lika i hela landet. SVBRF är remissinstans i standardiseringsarbetet inom EU och motsvarande svenska bestämmelser och företräder branschen gentemot Trafikverket och övriga myndigheter och organisationer.

Foto: Gösta Löfström