Check Point Research (CPR) publicerar nu sin Brand Phishing Report, som redogör för utvecklingen av nätfiskeattacker under det sista kvartalet 2022. Rapporten visar vilka varumärken som cyberkriminella oftast försökt utnyttja eller efterlikna i sina försök att komma åt personlig information eller bankuppgifter från privatpersoner och företag.
Högst upp på listan hamnar Yahoo, teknikföretaget har därmed klättrat 23 platser sedan förra kvartalets rapport. Yahoo utnyttjades för 20 procent av världens alla nätfiskeattacker under perioden. Check Point Research har upptäckt flera nätfiskekampanjer distribuerade via epost som förmedlar att mottagaren har vunnit en tävling arrangerad av Yahoo där mottagaren ska uppge sina personuppgifter för att få ta del av prispengarna. Ett klassiskt grepp inom nätfiskebranschen som mottagaren enkelt kan skydda sig mot genom försiktighet och skepticism.
– Vi har upptäckt att många cyberkriminella försöker lura sina offer genom att erbjuda stora prispengar, säger Jonas Bruzelius, Sverigechef, Check Point Software Technologies. Det är viktigt att komma ihåg att om ett mejl eller andra erbjudanden på nätet ser för bra ut för att vara sant – då är det ofta det. Det går att skydda sig mot nätfiskeattacker genom att undvika att klicka på suspekta länkar eller bifogade filer. Ett enkelt tips kan vara att dubbelkolla efter felstavningar och att aldrig lämna ut personlig information i onödan.
Tekniksektorn var den mest använda under årets sista kvartal, följt av logistiksektorn och sociala nätverk. På andra plats kom logistikföretaget DHL med 16 procent och på tredje plats Microsoft med 11 procent. DHLs popularitet kan med stor säkerhet knytas till den stora mängd nätshopping som äger rum under Q4 med både Black Friday, Cyber Monday och en intensiv julhandel.
De mest använda varumärkena för nätfiske under tredje kvartalet 2022 var:
Yahoo (relaterade till 20% av alla nätfiskeförsök globalt)
DHL (16%)
Microsoft (11%)
Google (5,8%)
LinkedIn (5,7%)
WeTransfer (5,3%)
Netflix (4,4%)
FedEx (2,5%)
HSBC (2,3%)
WhatsApp (2,2%)
För mer information, se Check Point Softwares blogg:
https://blog.checkpoint.com/2023/01/23/brand-phishing-report-q4-2022/