Nyheter

”Att simulera framtiden är det bästa sättet att förutse den”

Nya utmaningar för näringslivet och nya tekniska möjligheter gör att Spatial Computing kommer att bli en genombrottsteknologi 2023, förutspår AWS globale teknikchef Bill Vass.

Företag står inför en tröskel där samtida digitala verktyg som erbjuds inte längre räcker till för att nå nästa nivå i utvecklingen. Den digitala tvillingen, som möjliggörs av Spatial Computing, beskrivs som nästa steg i hur verksamheter kan låsa upp nya möjligheter och ta nästa steg i sin utveckling.

Begreppet omfattar digitaliseringen eller virtualiseringen av alla objekt, system, maskiner, människor, interaktioner och miljöer, och att skapa en sömlös portal mellan den fysiska och den digitala världen, skriver Bill Vass, VP of Technology på Amazon Web Services, i ett blogginlägg. Han jämför den kommande utvecklingen med persondatorns genombrott på 1970- och 80-talet:

– Den digitala tvillingen förändrar spelplanen för näringslivet på samma sätt. De gör det möjligt för organisationer att analysera och simulera komplexa operationer, de 90 procent av verksamheten som inte kan beräknas med ett kalkylblad. De är virtuella representationer av fysiska system som använder data från den verkliga världen för att härma strukturer, tillstånd och beteenden hos objekten de representerar, och uppdatera med nya data när förutsättningarna förändras.

Möjligheterna är minst sagt omfattande, och berör de flesta branscher som arbetar med fysiska objekt. AWS visar på detta genom att de redan utvecklat exempel där test av dammsugare och prov av skor kan utföras via det digitala rummet, eller bidra till utvecklingen av mer realistiska spel. Men enligt Bill Vass har man bara skrapat på ytan:

– Det finns hundratals miljarder objekt i den fysiska världen – som fordon, bygnader, fabriker, industrirobotar och produktionslinjer – som kommer att påverkas positivt av det nästa kapitlet inom spatial computing, drivet av AWS.

Fler faktorer ligger bakom varför Spatial Computing ligger rätt i tiden. Bland annat handlar det om samtidens utmaningar kring hållbarhetsfrågor, det osäkra makroekonomiska och geopolitiska läget,  bristen på kvalificerad arbetskraft  och nya konsumentbeteenden efter  Covid 19-pandemin.

Men samtidigt går den tekniska utvecklingen framåt vilket innebär nya möjligheter och verktyg. Molnet erbjuder behovsstyrd tillgång till enorm datorkraft, AI- och maskininlärningsverktyg blir mer och mer kraftfulla, och virtuell och förstärkt verklighet blir en del av vardagen.

Det är inte bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan uppnå med spatial computing redan idag, och Bill Vass pekar ut tre områden där utvecklingen fortsätter:

– Det vi har att göra med är vad vi brukar kalla ’de tre lagarna’, fysikens lagar, ekonomins lagar, och den juridiska lagen, och oavsett vad vi gör de närmaste tio åren måste vi förhålla oss till dem.

De lösningar för spatial computing som byggs idag och i morgon måste sträva efter att  hantera och optimera dataöverföring på ett sätt som både förbättrar prestanda och kostnadseffektivitet, och som följer internationella och lokala regelverk för säkerhet och personlig integritet.

Framtidens verktyg

För att Spatial Computing ska fungera och vara tillgänglig krävs ett fokus på datan och insikten att det är den mest värdefulla resursen – ”den nya oljan”, som det ibland benämns. Att som standard ha en öppen plattform för verktyget är det viktigaste framöver, för att inte låsas in i specifika lösningar eller leverantörer. För företag som strävar efter utveckling, är Spatial Computing verktyget att ta vara på.

Under utvecklarkonferensen AWS re: Invent i slutet av 2022 lanserade företaget en mängd nya verktyg för att driva utvecklingen mot storskalig 3D-simulering i molnet, däribland IoT Twinmaker för att skapa digitala tvillingar av objekt, och simuleringsplattformen SimSpace Weaver.