Nyheter

Så minskar du risken för olyckor i sportlovstrafiken

Sportlovet innebär också att många fordon befinner sig på våra vägar. Något som innebär att risken för olyckor ökar. Men med små insatser man enkelt öka både sin egen och andras trafiksäkerhet.

Här ger alkomätarföretaget Alcosense tips som kan minska risken för olyckor i sportlovstrafiken:

”Vecka 9 är sportlov i Stockholms län, och även veckorna före och efter pågår sportlov i andra delar av landet. Många sportlovsfirare kommer att befinna sig på vägarna till och från populära skidorter. Det gäller framförallt i samband med veckosluten. För att alla ska komma fram på ett tryggt och säkert sätt finns det som tur är några knep man kan ta till för att göra sin resa säkrare. 

Väglag och hastighet

Se till att undvika de mest trafikerade vägarna om du kan. Kan du välja vägar utan mötande trafik är risken också betydligt mindre att du råkar ut för en allvarlig olycka. Undersök var det sker vägarbeten i förväg, så du inte råkar ut för några överraskningar under resans gång. Ge dig även av i god tid – stress och hastigheter som överskrids är också faktorer som ökar olycksrisken. Även väglaget kan skifta snabbt på vintern. Med mycket trafikanter på vägarna är det därför viktigt att hålla avstånd till bilen framför. Att hålla den angivna hastigheten och anpassa den om det behövs utifrån väglaget är en av de faktorer som har störst betydelser och som gör störst skillnad. Med rätt hastighet blir konsekvenserna av en olycka inte lika allvarliga. 

Trötthet samt baksmälla 

Trötthet är en av orsaken till många olyckor i trafiken, och studier visar att det kan vara en bidragande faktor i 10 till 40 procent av alla olyckor. Vet du om att du ska köra långt kan det därför vara bra att sova ordentligt natten  innan, ta pauser under resans gång och om möjligt –  turas om med någon annan att köra. Att inte sätta sig bakom ratten när vi har druckit är även det en självklarhet, men hur är det dagen efter? Faktum är att många olyckor sker just morgonen efter, då det kan vara svårt att avgöra om alkoholen från snapsen är kvar i kroppen. Redan vid 0,1 promille alkohol i blodet (halva gränsvärdet i Sverige) ökar nämligen risken för att vara inblandad i en dödlig trafikolycka med hela 37 procent. Med hjälp av en alkomätare kan du bidra till trafiksäkerheten och ta ett informativt beslut om huruvida du kan köra eller inte. 

Packning och utrustning

Vintervädret kan snabbt slå om. Det kan därför bara bra att ha en vinterutrustning i ditt fordon. Inte minst om olyckan skulle vara framme. Några exempel på vad du bör ha i bilen är snöskyffel och isskrapa, startkablar, bogserlina, varningstriangel och varselväst. Även en ficklampa, varma kläder, en powerbank och en termos med varm dryck kan vara bra att ha. Till sist. Lasta tungt bagage längst ner i bagageutrymmet, nära bilens sidoväggar. Om det är möjligt bör du även packa allt i väskor och säkra all lös packning. Har du takbox är ett tips att undvika att lägga allt för tunga saker i den.”