Nyheter

Jätteroboten som kan lyfta ett ton

Vad det finns för praktiska tillämpningar för en jätterobot som kan lyfta 1000 kilo? Ganska många om man frågar den kanadensiska konstnären och ingenjören Jonathan Tippett som byggt världens största exoskelettdräkt. Får han som han vill kan den snart vara ett komplement till både arbetsfordon och terrängfordon.

Under techkonferensen 3DEXPERIENCE World i Nashville presenterade den kanadensiske konstnären och ingenjören Jonathan Tippet sitt hemmameck ”Prosthesis” som är en jätterobot (en exoskelettdräkt) som kan lyfta 1000 kg. Jonathan hade aldrig för avsikt att bygga världens största exoskelett, men det skulle visa sig att det var precis det han hade lyckats med.

Jonathan Tippett hade aldrig för avsikt att bygga världens största exoskelett, Men det skulle visa sig att det var precis det han hade lyckats med. Med 200 hästkrafter, en matchvikt på fyra ton och en höjd på fyra meter är hans Prosthesis en imposant syn.

– I början var det bara jag. Men de senaste sex åren har det här varit mitt jobb, säger Jonathan Tippett. 

Jonathan Tippet och hans team samarbetade med teknikföretaget Furrion för att färdigställa exoskelettet Prosthesis i början av 2017. För att ta fram fordonet har han främst jobbat i CAD-programmet Solidworks från Dassault Systèmes. Han har bland annat siktet inställt på att skapa en ny typ av mekaniserad sport – en global liga för det han kallar “mecharacing”. Men Jonathan Tippett tror även att lösningar likt hans Prosthesis kan komplettera många av dagens arbetsfordon.

– Att i praktiken vara en jätterobot och kunna lyfta 1000 kilo har visat sig vara ganska användbart. Vi har bland annat räddat vår lastbil ur lera och lastat vår släpvagn med hjälp av maskinen, berättar han.

Dagens grävmaskiner och gaffeltruckar fyller så klart en funktion. Men så snart terrängen du försöker arbeta i blir mer svårmanövrerad kan det vara en fördel om man förflyttar sig med hjälp av ben istället för hjul. Det skulle kunna röra sig arbete som utförs inom jordbruket, skogsbruk eller gruvdrift.

– I framtiden skulle sådana här enheter även kunna användas i katastrofområden, till exempel i jordbävningsdrabbade länder likt Syrien och Turkiet. Vårt nuvarande “proof of concept” är inte byggt specifikt för detta. Men det skulle vara fantastiskt att få möjlighet att ta fram en produkt för just katastrofhjälp, förklarar han.