Nyheter

Ökad säkerhet för passagerare och förare: Svenskt team utvecklar AI för morgondagens samåkning

När Bosch utvecklar den senaste tekniken för den internationella fordonsmarknaden sker en viktig del av jobbet i Lund. Nyligen lanserades en avancerad lösning som förbättrar säkerheten i bilar som används för samåkning, RideCare Companion.

Teamet bakom finns på Bosch R&D Center i Lund.

AI skapar trygghet

RideCare Companion är en Internet of Things lösning som aktiveras av en smart kamera och en trådlös SOS-knapp. Om det händer något i ett fordon kan föraren direkt och dygnet runt få assistans av Bosch operatörer. Något som skapar säkerhet och trygghet för både förare och passagerare.

– Kameran innehåller en AI algoritm som kategoriserar bildflödet vilket gör det enkelt att hitta bland olika körningar, säger Patrik Lundell, Product Owner HW, på Bosch R&D Center i Lund. RideCare Companion känner automatiskt av start och slut på varje åktur. Då alla köraktiviteter registreras kan föraren enkelt få en överblick över sina resor och se videosekvenser där en incident kan ha inträffat.

Kombinationen av dygnet runt support, en säker molnuppkoppling, trådlös SOS-knapp och automatiserad filmning passar gig-företag som Uber perfekt. Även övrig taxibransch, bilpooler och andra som på olika sätt delar ett fordon har stor nytta av funktionerna.

Erfaret team bakom utvecklingen

Teamet bakom hårdvaran, elektronik och mekanik jobbar på Bosch avdelning för research och development i Lund. Utvecklingen har skett i ett samarbete med experter från Bosch kontor i Europa, Mexico, USA och Asien.

– Vår största utmaning var att integrera mängder av olika funktionalitet som till exempel sensorer och mobil uppkoppling via 4G i en robust design och till storlek liten produkt. Som alltid när det gäller nya produkter blev det många iterationer innan vi hittade rätt, säger Patrik Lundell.

Teamets spetskompetens bygger på en mångårig hårdvaruutveckling av avancerade konsumentprodukter. En kunskap som nu omsätts i lösningar för fordonsbranschen.

– I vårt DNA finns idén om att alla produkter i slutänden ska förenkla konsumenternas liv. Här ville vi öka säkerheten för de som har eller använder fordon i den snabbt växande delningsekonomin. Vår styrka är att få system, hårdvara och mjukvara att fungera ihop. Vi integrerar AI i små system med begränsade resurser.

RideCare Companion är den andra produkten från RideCare för marknaden inom det som kallas carsharing och ridesharing. 2022 lanserades RideCare Insight med funktioner som upptäcker skador, rök och förändringar i körningen.

Lund lockar kompetens från hela världen

– Platsen för vårt kontor valdes inte av en slump. Lund är ett nav för teknisk expertis och regionen erbjuder stora möjligheter att hitta de kompetenser Bosch söker, säger Pär Olsson, Director HW och Cybersecurity, på Bosch i Lund.

Idag arbetar 290 personer på kontoret och planen är att växa än mer eftersom efterfrågan på tjänsterna väntas fortsätta att öka.

– Sveriges höga grad av digitalisering och stabila infrastruktur gör att vi är konkurrenskraftiga internationellt. Och vi söker hela tiden talanger som vill vara med och utveckla teknik med grunden i mekanik, Radio Frequency, mjukvara, AI och Big data.

Fakta

Bosch R&D Center Lund öppnades 2016 och arbetar med modern mjukvaruutveckling och spetsteknologi inom områden som uppkoppling, säkerhet, mobilitetslösningar och AI. RideCare Companion är en AI baserad kameralösning designad för det som kallas ridesharing, fordon som delas av flera. Lösningen integrerar flera funktioner i en och samma enhet. Bosch operatörer finns tillgängliga dygnet runt för att assistera och kan även se vad som händer i bilen i realtid vid behov då den är uppkopplad via 4G.