Nyheter

Begagnathandel står stabilt i en svängig bilbransch

Efter en positiv utveckling i mars månad föll försäljningen av nya bilar tillbaka något under april. Hushållen håller i sina pengar, ackumulerat för året är registreringarna 8,2% färre än 2022. Elbilar är med marginal det största drivmedlet bland de nyregistrerade bilarna, andelen elbilar var uppe på 42% i mars men sjönk något under april, till 34%.

Teslas framryckning med Model Y och Model 3 medförde att de var största märke i mars men i april har deras leveranser varit betydligt beskedligare. Volvo som i princip prenumererat på förstaplatsen i många år återtar den i april och är ohotat störst ackumulerat för året.

– Vi kan nog förvänta oss att Tesla fortsätter åka jo-jo i tabellen då deras leveranser är starkt kopplat till när deras båtar anländer, säger Klaus Silfvenius bilhandelansvarig på MRF. Vi ser att tillverkarna lyckas öka sin produktion och bättre börjar förse kunderna med sina hett efterlängtade bilar. Nu handlar det huvudsakligen om leveranser av bilar som legat orderlagda upp till ett drygt år.

Mazda är det märke som haft starkast utveckling i år jämfört med 2022. Även MG som nu fått fotfäste i Sverige går uppåt i tabellen av sålda bilmärken.

Begagnatmarknaden är mer stabil, den är i princip i linje med föregående år så här långt. Här är diesel är fortfarande vanligaste bränslet med drygt 40% av begagnatmarknaden. Bensin kommer som god tvåa med 34% och elbilarna har nu kommit upp i drygt 6%.

Lätta lastbilar är en marknad som inte verkar vara påverkad av den lågkonjunktur som många spekulerar om:

– Registreringarna +10,4% mot föregående år så här långt, fortsätter Klaus Silfvenius. Det har funnits ett kraftigt uppdämt behov efter pandemin och kvarliggande effekter av tidigare kraftigt höjda fordonsskatter. Många hantverkare uppdaterar nu sina fordon och här ser vi en tydlig tendens till att de satsar på laddbara fordon, även om det är klart lägre andel än personbilar. Omställningen är på väg, vi tror att andelen laddbara transportbilar når 20% under 2023.